opaka bolest / Krpeljna upala mozga poharala središnju Hrvatsku - stručnjaci: 'Nije nam jasno zašto se ovo događa'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Dr. Blažeković posebno je istaknula kako se ubodi krpelja svake godine javljaju sve ranije, već u veljači

5.9.2018.
16:59
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Ovogodišnja sezona krpelja bila je pogubna po mnoge stanovnike Hrvatske, kazuju podaci Zavoda za javno zdravstvo. 

Kako stoji u tom izvješću, najviše su stradali stanovnici Koprivničko - križevačke županije od krpeljnog meningoencefalitisa, opake upale mozga, oboljelo je pet osoba, a još 18 ih je zaraženo boreliozom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, oboljeli se mogu pojaviti još u rujnu te nešto rjeđe u listopadu, ističe dr. Maja Blažeković iz Zavoda za Podravski.hr.

"Moglo bi se reći i da je ovo bila križevačka godina kada se promatra gdje je bilo najviše oboljelih, no djelomično i đurđevačka jer na tom području nije zabilježen niti jedan slučaj, što se ne pamti već dugo vremena. Zašto se to ove godine dogodilo, ne može protumačiti ni struka, no budući da je naša županija endemsko područje krpeljnih bolesti, sve je moguće i ništa nas ne smije iznenaditi", ističe dr. Blažeković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Blažeković posebno je istaknula kako se ubodi krpelja svake godine javljaju sve ranije, već u veljači, te kako bi se svi trebali cijepiti u zimskom periodu, s dvije doze. Cjepivo pruža sigurnu zaštitu od meningitisa.

Cijena cjepiva za djecu do 16 godina starosti iznosi 157,60 kuna, a za starije od 16 godina 173,35 kuna i ono se preporučuje osobama koje zbog prirode posla borave u prirodi (šumari, šumski radnici, vojnici, vatrogasci i drugi) kao i osobama koje u prirodi borave tek povremeno (izletnici, planinari, lovci). Cijepljenje se provodi u tri doze, no već određeno vrijeme nakon druge doze postoji zadovoljavajuća zaštita (u 97 posto cijepljenih osoba). Ne cijepi se nakon ugriza krpelja, ističu epidemiolozi.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo