ČEKA SE NADZOR / Krka nadomak katastrofe: Močvara guta novi 70 milijuna kuna vrijedan pročišćivač Hrvatskih voda

Fekalija sada u Krki nema, ali ribari tvrde da je šteta već učinjena

24.5.2019.
19:28
VOYO logo

Nedugo nakon što je lani pušten u pogon, ustanovljeno je da novi pročišćivač u Kninu tone jer je izgrađen na močvarnom tlu pa će za 10 godina 10 milijuna eura vrijedno postrojenje trebati seliti.

Pročišćivač sada radi i pročišćava fekalne vode, ali problem ostaju otpadne vode iz tvornice DIV. On se ne može još spojiti na pročišćivač pa je jedina brana između lagune s otpadnim vodama trstika ili šaš koji Krku jedva štite od katastrofe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crvena boja otpadne industrijske vode svježe ispuštena u jednu od laguna pored toka Krke u Kninu ukazuje da je puna metala.

Iz DIV grupe poručuju da su lani pustili u funkciju svoj novi pročišćivač koji je spojen na odvodnju starog pročistača koji izlazi u prvu lagunu: ''S obzirom na to da gradski kolektor koji je po projektu i planu odavno trebao biti u funkciji još uvijek nije spreman preuzeti obrađene otpadne vode iz tvornice, mi koristimo jedinu moguću postojeću infrastrukturu za ispust, za koju imamo dopuštenje Hrvatskih voda''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A novi pročišćivač Hrvatskih voda vrijedan više od 70 milijuna kuna izgrađen prošle godine na močvarnom tlu - počeo je tonuti.

''Postrojenje je tehnološki ispravno, ono funkcionira i sve analize koje smo napravili - i vode i otpadnog mulja su pozitivne i pokazuju da je tehnološki proces u redu . Što se tiče tonjenja, predviđanja su da će pročišćivač u ovom obliku moći funkcionirati još 10, a i više godina'', kaže gradonačelnik Knina Marko Jelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezervni plan za pročišćivač je njegovo premještanje i gradnja na čvrstom tlu. Fekalija sada u Krki nema, ali ribari tvrde da je šteta već učinjena pa Franjo Martinović iz Knina upozorava: ''To je dok su izlazile fekalije sve se tu taložilo, to nikad prije nije bilo, trava nije bila u sredini''.

''Sanacija onečišćenih laguna se mogla davno pokrenuti, mogla su se dobiti sredstva iz europskih fondova da se to sanira. Tvornica DIV, nažalost, još uvijek radi bez vodopravne i okolišne dozvole na krškim terenima s teškim metalima'', upozorava Inga Kukolj, tajnica Ekološke udruge Krka Knin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Državnog inspektorata, svježe zaduženog za inspekcijski nadzor i na području zaštite okoliša, poručili su nam da prijavu o novom zagađenju nisu zaprimili do našeg upita, ali da će inspektori obaviti nadzor.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo