KRIZA SVEĆENIČKOG POZIVA NA HRVATSKIM OTOCIMA: / Nedjeljne mise slave se i subotom; Biskup uputio zabrinjavajuće pismo

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Zbog sve manjeg broja svećenika nastupila je kriza na srednjodalmatinskim otocima Braču, Hvaru i Visu

23.9.2019.
9:47
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Srednjodalmatinske otoke Brač, Hvar i Vis zahvatila je kriza svećeničkog zvanja, a da je tome tako govori i pismo biskupa mons. Petra Palića koje je uputio vjernicima. Gdje pastoralne potrebe to traže, biskup je odlučio dopustiti slavljenje nedjeljnih svetih misa već u subotu navečer, a u pojedinim župama Hvarsko-bračko-viške biskupije mise zbog nedostatka svećenika već se slave prema tom rasporedu, piše Slobodna Dalmacija.

"Posljednjih godina u našoj biskupiji suočeni smo s mnogim izazovima, koji nas sile na nova promišljanja i nove promjene u pastoralu naših župnih zajednica, pa tako i na slavljenje nedjeljnih misa. Sve manji broj raspoloživih svećenika, nemogućnost obavljanja službe zbog starosti i lošeg zdravstvenog stanja župnika, ali i veliki broj nedjeljnih misa i sve manji broj vjernika u pojedinim župama, zahtijevaju da u životu zajednica dođe do određenih promjena", naveo je Palić u pismu vjernicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebno je više razumijevanja i otvorenosti

Za 46 župa na Braču, Hvaru i Visu brinu se samo 23 svećenika, a stvar bi se vrlo brzo mogla i pogoršati nakon smanjenja broja otočnih svećenika zbog životne dobi. Na Braču čak ima slučajeva da svećenik pastoralno djeluje u čak trima župama. Palić je poručio da okolnosti u kojima se nalazi biskupija zahtijevaju i od svećenika i od vjernika više razumijevanja i otvorenosti za međusobnu suradnju, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo