prisilna promjena / Kriza promijenila navike Đakovčana: nekad su masovno kupovali vikendice, a danas ih - masovno prodaju

Image
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Financijska kriza nije zaobišla ni jedan dio Hrvatske, a možda i najgore prošli su Slavonci, koji su nekad, blagoslovljeni poljoprivrednom zaradom, masovno kupovali vikendice. Današnja situacija potpuna je suprotnost

25.10.2017.
17:33
Marko Jurinec/PIXSELL
VOYO logo

Iako su stanovnici Đakova nekad slovili kao imućni sloj hrvatskog građanstva, te su sukladno tom statusu masovno gradili vikendice po okolnim selima, to vrijeme danas je daleka prošlost, piše Glas Slavonije. 

Danas su te nekretnine zbog režija za njih i troškova njihova održavanja teret za kućni budžet, generacije koje su ih gradile ostarjele su, a njihova djeca u današnjem brzom ritmu života, utrci za poslom i egzistencijom, nemaju vremena za 'vikendašenje'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otežavajuća okolnost je i ta što te vikendice, za razliku od onih priobalnih, nisu prikladne za iznajmljivanje, pa se na njima ne može ni zaraditi. Tako ih stanovnici danas masovno prodaju kako bi se riješili nekretnina koje im donose jedino dodatni trošak. 

Opisanu situaciju na tržištu potvrdio je i đakovački trgovac nekretninama Vlado Rechner, vlasnik agencije Rehnšiber nekretnine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vikendice su bile poput zlata, a danas su to uglavnom predmeti prodaje u koje se dugo nije ulagalo. Ima ih već za 7-8 do 15 tisuća eura. Ono što je među vikendicama danas 10-ak tisuća eura, prije je vrijedilo 20 - 30 tisuća eura. mogu vlasnici tražiti ne znam koliko, no džabe im je, neće to dobiti, morat će spustiti cijene. Najskuplje su danas vikendice od 20 do 25 tisuća eura, a prije bi takve kuće za odmor vrijedile 30 do 40 tisuća, no to danas ne može proći. Danas se ljudi okreću kupnji apartmana na moru jer se mogu iznajmljivati, 'obrtati' zarada na njima, a stvar s vikendicama je propala", rekao je Rechner. 

Usporedbe radi, na prodaju ponuđeni apartmani na moru, na Viru, u Crikvenici…, stoje više od 100.000 eura, piše Glas Slavonije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo