SAVJETNIK PREDSJEDNICE / Krivac za svađe? U HDZ-u tvrde da je ovaj čovjek uzrok svih problema između Vlade i predsjednice

Image
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Mate Radeljić je savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za unutarnju politiku

7.11.2018.
8:52
Davor Javorović/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković jučer je u Dubrovniku, govoreći o sporu Vlade i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u vezi Marakeškog sporazuma, znatiželju javnosti zagolicao tezom da netko ustrajno čini sve kako bi izazvao ideološke sukobe u društvu i između Vlade i predsjednice Republike.

"Nije ovo prvi prijepor te vrste. Započelo se s Istanbulskom konvencijom, zatim je bilo okupljanje u Vukovaru, a danas imamo sličnu situaciju s Marakeškim sporazumom. Postavljam pitanje tko je taj i koji su to krugovi koji generiraju prijepore oko tema o kojima bi trebao postojati društveni konsenzus i politički dogovor, a otvaraju se rasprave dominantno ideološkog i svjetonazorskog karaktera. Netko takve sukobe namjerno generira i pokušava izazvati sukob između predsjednice i Vlade", kazao je Jandroković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su ga pitali koga to sumnjiči za izazivanje sukoba u Hrvatskoj, napose na relaciji Pantovčak – Banski dvori, ali je on izbjegao odgovor. "Mogu to pretpostaviti, ali u ovom trenutku neću o tome govoriti", zagonetan je bio Jandroković. 

Iz HDZ-a tvrde da je izvor problema Mate Radeljić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sva tri slučaja koja je nabrojio, predsjednica je imala drukčiji stav od premijera Andreja Plenkovića. Nije u vrijeme ratifikacije izrijekom podržala Istanbulsku konvenciju, iskazivala je razumijevanje za nedavni prosvjed u Vukovaru, a sada se distancirala od Marakeškog sporazuma.

Moglo bi se zaključiti da Jandroković misli da netko Kolindu Grabar-Kitarović konstantno gura protiv Vlade. Novi list piše da u HDZ-u već dulje tvrde da je izvor svih problema predsjedničin savjetnik Mate Radeljić te dodaju da je stoga Jandroković možda aludirao upravo na Radeljića, smatrajući ga krivcem za učestale svađe Ureda predsjednice i Vlade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem svibnja ove godine Radeljića je također neimenovani visokopozicionirani HDZ-ovac za 24 sata optužio da je bio neslužbeni izvor medijima za informaciju da su Gordan Jandroković i Andrej Plenković kod predsjednice rekli da "problem demografije ubrzo neće biti u modi". "Hoće li se predsjednica distancirati od autora takvih podvala, svog savjetnika Mate Radeljića? On nanosi štetu i njenom osobnom ugledu i Uredu predsjednice", rekao je tada taj izvor iz HDZ-a za 24 sata.

Tko je Mate Radeljić?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mate Radeljić je savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za unutarnju politiku, a na mjesto savjetnika je došao iz Hrvatske gospodarske komore. Od 2001. do 2004. godine Radeljić je bio glavni urednik Televizije Slavonije i Baranje, a te godine prelazi u Ministarstvo obrane na mjesto načelnika Službe za odnose s javnošću, a od 2005. godine obnaša dužnost pomoćnika ministra u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. 

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2005. godine postaje direktor Zavoda za stanovanje u Osijeku, a od 2008. do 2013. godine obnaša dužnost direktora Osječke televizije. Pročelnikom Ureda gradonačelnika Grada Osijeka imenovan je 2013. godine. Za predsjednicu Grabar-Kitarović Radeljić je radio i u kampanji. 

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo