BORBA S POPLAVAMA / Kritično stanje u Jasenovcu: vodostaj ruši sve rekorde, u akciju uskoro kreću ronioci kako bi spriječili opasni odron

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kako je objavljeno sinoć, nakon sjednice kriznog stožera. Vrhunac vodenog vala na Savi kod Jasenovca očekuje se sutra

19.3.2018.
8:53
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska se i dalje bori s poplavama.

Vodostaji brojnih rijeka i dalje su u porastu, pa se čini kako za sada mogu odahnuti jedino Karlovčani, jer je vodostaj Kupe polako počeo opadati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, izvanredno stanje proglašeno je na Savi kod Jasenovca, koja ne samo da prijeti Jasenovcu, nego je i dosegla najviši vodostaj ikad izmjeren. Dosadašnji rekord bio je iz 1970. godine kada je izmjeren vodostaj od 907 centimetara. Sava kod Jasenovca je taj rekord oborila sinoć u 22 sata te je i od tada nastavila rasti. 

Jutros u 8 sati je izmjeren vodostaj od 915 centimetara, a proglašeno je i izvanredno stanje. Sava raste i nizvodno od Jasenovca, ali još uvijek ne ugrožava mjesta na nizvodnom toku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je objavljeno sinoć, nakon sjednice kriznog stožera. Vrhunac vodenog vala na Savi kod Jasenovca očekuje se sutra. Vodostaj Save rast će, kako se očekuje, oko 1-2 centimetar po satu. Mještani pak strahuju kako bi se nasipi mogli urušiti jer su jako natopljeni vodom.

U 12 sati najavljena je nova sjednica Krznog stožera, a napomenimo i to kako su jučer u obrani od poplava bile angažirane i snage MORH-a. U Jasenovcu, Trebežu i Letovaniću sudjelovalo je 180 vojnika, 20 motornih vozila, pet čamaca, tri pumpe i jedna amfibija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, s terena doznajemo da u poplavljeno područje kod Jasenovca uskoro u akciju kreću ronioci. Navodno se uz obalu pojavio opasni odron, a pokušat će ga, naime, sanirati kroz vodu.

Osim Jasenovca, izvanredno stanje je i u Kosinjskoj dolini. Tamo je oko 500 osoba odsječeno od ostatka svijeta, a mještani i dalje strahuju od katastrofalnih poplava poput onih iz 2010. godine kada je poplavljeno 150 objekata

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo