KRIMINALNA HOBOTNICA: / 'Sve je dogovoreno. Čim se pojavi inspektor 'Five' znamo da moramo pripremiti 5000 kuna mita...'

Image
Foto: PIXSELL, Arhiva, Hrvoje Jelavić

Bivša vlasnica tvrtke za razminiranje izašla je u javost s informacijama o, kako kaže, kriminalnoj hobotnici koja seže sve do vrha Hrvatskog centra za razminiranje i Inspektorata MUP-a.

9.5.2016.
11:21
PIXSELL, Arhiva, Hrvoje Jelavić
VOYO logo

"Moj život ili život mog kolege vrijedi manje od kilograma kruha ili pola litre benzina", komentira pirotehničar Ivica Ferenc progovarajući o problemima u humanitarnom razminiranju nakon pogibije Dražena Aleksića u Ličkom Ribniku.

Image
KOBNO RAZMINIRANJE: /

Poginuo mladi pirotehničar, njegov kolega teško ozlijeđen

Image
KOBNO RAZMINIRANJE: /

Poginuo mladi pirotehničar, njegov kolega teško ozlijeđen

Zbog cijene četvornog metra koja ne ide iznad četiri kune, prevelike površine i poslodavaca koji nerijetko kasne s plaćom, pirotehničari će u srijedu prosvjedovati na Trgu bana Jelačića, piše HRT, navodeći kako će Živi zid prije najavljenu pa navodno zbog prijetnji odgođenu konferenciju za medije održati dan ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogovaranje natječaja

No, nisu samo radnici u teškom položaju. Bivša vlasnica tvrtke za razminiranje koja je željela ostati anonimna tvrdi kako se poslodavci u tom poslu bore s kriminalnom hobotnicom koja seže čak do vrha Hrvatskog centra za razminiranje te Ministarstva unutarnjih poslova. Na zajedničkim su sastancima, kaže, dogovarali tko će izaći na pojedini natječaj i s kojom cijenom.

Image
Foto: PIXSELL, Hrvoje Jelavic

"Primjerice, ujutro se pojavim i ne želim biti dio toga. Oni bi u tom trenutku iz ladice izvadili moju potpisanu bjanko izjavu da odustajem od projekta", priča ističući kako je u tome sudjelovao i sadašnji ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec dok je bio tehnički direktor tvrtke Dizeko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, on tvrdi da unatrag nekoliko godina, koliko je na čelu HCR-a, nema zabilježenih odustajanja od ponuda. Također, unatoč navodima HRT-a da su u posjedu žalbe, navodi kako nikada nije upućena žalba na HCR-ovu dokumentaciju za nadmetanje.

Kako sve funkcionira

Bivša poslodavka tvrdi kako je Jakopec utjecao na odluke Nadzornog odbora HCR-a što nije u njegovoj nadležnosti. Rad HCR-a, pak, nadzire Inspektorat MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo jednog inspektora koji radi u MUP-u u inspektoratu za humanitarno razminiranje, čovjek kojeg zovu 'Five' jer sama njegova pojava na radilištu znači da moramo pripremiti pet tisuća kuna da bi sve bilo u redu. Želim vam reći da hobotnica i glava kriminalnih radnji kreće izravno iz HCR-a i Inspektorata MUP-a".

Iz MUP-a odgovaraju kako do danas po tom pitanju nisu zaprimili nikakve prijave, a ministar Vlaho Orepić ističe kako neće tolerirati nepravilnosti u sustavu te najavljuje da će do kraja mjeseca pronaći rješenje za probleme pirotehničara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo