VIDEO: / Država ga tuži i želi mu uzeti skoro pola milijuna kuna jer su mu - ubili oca!

Krešimir Ivančić i njegova sestra prolaze kroz nezapamćenu kalvariju pravosudnog sustava.

1.2.2013.
10:21
VOYO logo

Od sredine 2011. godine kada je donesena ta odluka Vrhovnog suda, nema ama baš nikakvog pomaka naprijed u njihovom slučaju. Naime, pri kraju rata, dvaput ranjavani dragovoljac Krešimir Ivančić izgubio je oca kod Daruvara, u Batinjskoj Rijeci. Srpski teroristi 1994. godine smaknuli su ga zajedno s četiri sumještana. Ivančić je sam otkrio tijelo svog oca.

"Mada sam bio upozoren da bi scene mogle biti užasne, došao sam do tijela mrtvog oca. Normalno sam funkcionirao dok sam išao kući i obavijestio sestru. I onda sam se, jednostavno, slomio", ispričao je u HTV-ovom 8. katu. Policija im nije ništa rekla o počiniteljima, zbog tajnosti istrage. On je uvjeren da bi sve civilne žrtve rata trebale biti obeštećene od strane države, no zakoni do ne dozvoljavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko ih nije ni upozorio na reviziju

"2006. godine smo podnijeli tužbu za obeštećenje uslijed terorističkih akata", kazao je. Naime, otac mu je ubijen na području gdje nije bio nikakvih vojnih i borbenih djelovanja pa je njegovo ubojstvo ocijenjeno kao terorizam na sudu u Daruvaru.

"Vrlo brzo su prvostupanjski i drugostupanjski sudovi donijeli presude u našu korist i dodijeljena je odšteta u visini od 115 tisuća kuna svakome. Mislili smo da je tu kraj", kaže Ivančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, šok je uslijedio 2010. godine - bez da ih je itko ranije obavijestio da postoji mogućnost revizije Vrhovnog suda, on i njegova sestra dobili su presudu kojom se ukida presuda drugostupanjskog suda, zbog čega im je naloženo da u roku od 15 dana moraju vratiti novac, uz parnične troškove uvećane za zatezne kamatu od 14 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriv zato što DORH nije obavio posao

Dva lista papira pristigla s Vrhovnog suda taj je sud procijenio na - 55.000 kuna!

"Moram vratiti oko 430 tisuća kuna", kazao je Ivančić, kojeg država pritom tretira i kao zadnjeg kriminalca: "Država me tuži za stjecanje koristi bez osnove".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obrazloženju presude Vrhovnog suda pisalo je da je nastupila zastara zbog toga što počinitelji nisu kažnjeni. Odgovorno za to je Državno odvjetništvo koje od 1995. godine nije postupalo po podignutoj optužnici u kojoj su zapisana imena počinitelja!

Ista žalba, dva načina njenog rješavanja

No, ni tu nije bio kraj pravosudnom apsurdu. Kad su dobili rješenje da moraju vratiti novac, država im je ovrhom "sjela" na svu imovinu. Žalili su se on i sestra - i o istom su predmetu donesene potpuno drugačije presude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan sudac mi je dodijelio odgodu ovrhe do rješenja Ustavnog suda kojem su podnijeli tužbu. Ali mojoj sestri ne", ispričao je Ivančić. Posljedica toga je bila da je njegova sestra, vlasnica male trgovine, morala mjesečno plaćati 12.000 kuna državi.

On kaže da će se nastaviti boriti iz uvjerenja da počinitelji moraju biti kažnjeni, a civilne žrtve rata obeštećene. Zato surađuje s udrugom Documenta. Po pitanju ubojica njegovog oca, Ivančiću je preostalo privatno tužiti muškarce koje DORH nije gonio od 1995. godine, pri sudu za ratne zločine u Beogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naljutio vas je neki potez Vlade? Niste sigurni kako će se novi zakon odraziti na vašu budućnost? Muče li vas komunalna poduzeća neopravdano visokim računima ili lošom uslugom? Imate neki drugi problem o kojem želite mišljenje nekog od članova našeg Stručnog tima? Pišite nam na strucnitim@portal.net.hr

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo