u osijeku / Krenuli preventivni pregledi: Pregledan prvi pacijent, kod liječnika nije bio 9 godina, za sat vremena sve bilo gotovo

Pilot projekt preventivnih pregleda kod liječnika danas je počeo u Osijeku. Reporterka RTL- a Danas Leona Šiljeg razgovarala je s Tomislavom Benjakom iz HZJZ-a

16.5.2023.
17:55
VOYO logo

Dugo najavljivani preventivni sistematski pregledi krenuli su i to u osječko baranjskoj županiji. Danas je pregledan nulti pacijent koji kod liječnika nije bio punih 9 godina. Prvi dan sistematskih pregleda u Osijeku pratila je Leona Šiljeg koja je razgovarala s Tomislavom Benjakom, voditeljem radne skupine preventivnih zdravstvenih pregleda Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kako ste uopće došli do ovog prvog pacijenta?
To je bio slučajni uzorak. HZJZ je dobio popis osoba koje zadnje dvije godine nisu bile kod liječnika i koje su starije od 40 godina i tako smo dobili prvog pacijenta.
Sve je bilo najavljeno za travanj, a sad je sredina svibnja, gdje su nastali problemi ?
Ima puno operativnog posla i sve mora biti vrlo točno i kvalitetno odrađeno. Treba ovako nešto zahtjevno početi. Ne radi se o nekom kašnjenju već samo o nekim glancanjima perfekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko ukupno će pregleda biti i koliko traje uopće jedan takav sistematski pregled?
Evo liječnik Ćurković koji je obavio prvi sistematski rekao je da mu je trebalo sat vremena za pacijenta. Sad, hoće li to kod nekih slučajeva biti kraće ili duže, ne znam, ali i mi smo pretpostavili da će otprilike trajati oko sat, sat i pol do dva. Ajmo reći da je neka dva sata optimum za preventivni pregled.
Hoće li pacijenti dobiti slobodni plaćeni dan?
Da,i taj način nastojimo stimulirati osobe da se odazovu na preventivne zdravstvene preglede.

Kako pozivate građane?
HZJZ im šalje pisane pozive. U osječko baranjskoj županiji smo za svibanj poslali 23 poziva. Deset oljudi namje javilo da su preuzeli poziv, troje se već javilo da će doći. Pozivamo sve koji su preuzeli te pozive da se odazovu. HZJZ je napravio besplatni broj telefona 0800 0011 i mail adresu preventivni@hzjz.hr gdje se građani mogu javiti sa svim pitanjima, potvrditi svoj dolazak i sve ostalo što je potrebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo