PILOT-PROJEKT / Kreću sistematski pregledi: Više od 25 tisuća građana dvije godine nije bilo kod liječnika

Image
Foto: Shutterstock

Pilot-projekt počinje u pet hrvatskih županija. Oni koji se odazovu na pregled dobit će slobodan dan, a vodit će se i evidencija o onima koji ne dođu. U sljedeća tri mjeseca trebalo bi biti pregledano najmanje 1000 građana

23.4.2023.
9:56
Shutterstock
VOYO logo

Prve pozive na preventivne zdravstvene preglede građani će dobiti već krajem ovoga mjeseca, pregledi počinju nakon Praznika rada, najprije u Osječko-baranjskoj županiji, a svi građani koji se odazovu na poziv dobit će slobodan dan, doznaje se u Ministarstvu zdravstva.

Pilot-projekt preventivnih zdravstvenih pregleda provodit će se od svibnja do kraja srpnja u pet županija. Uz Osječko-baranjsku, uključene su Sisačko-moslavačka, Međimurska, Primorsko-goranska i Splitsko-dalmatinska županija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plan je da se u svakoj od tih županija preventivno pregleda oko 200 osoba u iduća tri mjeseca, tako da bi pozive trebalo dobiti najmanje tisuću građana.

Image
OBAVEZNI I BESPLATNI /

Počinju besplatni sistematski pregledi, prvi na redu su oni koji nisu bili kod liječnika dvije godine

Image
OBAVEZNI I BESPLATNI /

Počinju besplatni sistematski pregledi, prvi na redu su oni koji nisu bili kod liječnika dvije godine

Slat će ih Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a ciljana skupina su stariji od 40 godina koji zadnje dvije godine nisu bili u kontaktu s obiteljskim liječnikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema mišljenju struke, upravo je ta dob podložna razvoju prvih simptoma kroničnih bolesti koje se može spriječiti ranim prepoznavanjem. 

Liječnicima će sistematski biti posebno plaćeni

U odabranih pet županija čak 25.325 građana nije bilo kod svog liječnika zadnje dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preglede će obavljati obiteljski liječnici koji to žele, i za to će biti posebno plaćeni. Cijenu pregleda pokrit će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO). 

Tijekom pregleda putem posebnog panela liječnik će unositi podatke o osobnoj i obiteljskoj anamnezi, stilovima života i navika, pregledu organskih sustava, laboratorijskim pretragama (GUK, lipidogram, PSA) i EKG-u, a predviđena je mogućnost upućivanja i na ostale pretrage ako to liječnik odluči.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve će se moći obaviti u jednom danu, i određenom terminu bez čekanja, s tim da postoji mogućnost da liječnik izda završno mišljenje drugi dan zbog obrade krvnih pretraga.

Za odaziv na sistematski pregled slobodan dan

Uključeno je i upućivanje na rano otkrivanje raka debelog crijeva, dojke ili pluća ako se osoba do sada nije odazvala na pozive za te probire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domovi zdravlja nositelji su pilot-projekta na razini županija te su im su ponuđena dva modela - sistematski u ordinacijama kod izabranih liječnika ili na punktovima u domovima zdravlja, što je do sada odabrala samo Splitsko-dalmatinska županija.

Osječko-baranjska, Sisačko-moslavačka i Primorsko-goranska županija odlučile su se za model u kojem sve preglede u svojoj ordinaciji obavlja obiteljski liječnik. Međimurska županija odlučila se za kombinaciju, tako da će se dio pregleda provoditi u ordinacijama a dio na punktovima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slobodan dan dobit će građani koji se odazovu na poziv i dođu na pregled, a uspostavit će se i pravila za one koji će biti spriječeni, kao i za one koji ne dođu u zakazani termin koji su prethodno prihvatili.

U Ministarstvu poručuju da će se posebno voditi evidencija odaziva i neodaziva, što također vide kao povratnu vrijednost Pilot-projekta. Upravo je cilj pilotiranja projekta da se provjere operativne mogućnosti i održivost predloženog modela preventivnih zdravstvenih pregleda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravstva Vili Beroš prethodno je najavio da će se u rujnu provesti evaluacija, a u listopadu se planira uspostava programa preventivnih pregleda na nacionanoj razini. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo