KREĆU PROMJENE U ZDRAVSTVU: / Participacija ide do 4000 kuna, spajaju se službe, evo što se sve mijenja u 2019.

Image
Foto: Ilustracija: Pixsell

Nova 2019.

7.1.2019.
19:20
Ilustracija: Pixsell
VOYO logo

S Novom godinom na snagu je stupio izmijenjeni Zakon o zdravstvenoj zaštiti kojim je u primarnu zdravstvenu zaštitu uveden institut ordinacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te prestaju vrijediti dosadašnje koncesije. Iako moraju ostati pod kapom domova zdravlja, ipak ih pet posto može otvoriti svoju ordinaciju.

Uz niz izmjena u zdravstvenom sustavu, za ovu godinu je najavljena i gradnja Nacionalne dječje bolnice u Blatu, a donijet će se i Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju. Prema riječima ministra Milana Kujundžića, gradnja bolnice u Blatu neće čekati novac iz fondova EU. "Priprema se državno jamstvo za osiguranje sredstava za početak gradnje. Bolesna djeca nemaju vremena čekati i prijeko je potrebno početi gradnju Nacionalne dječje bolnice", kazao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje hitne

U prvoj polovici godine treba biti donesen novi Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju koji donosi delimitiranje participacije čiji maksimum bi sada trebao iznositi četiri tisuće kuna ili se uvesti plaćanje od 10 posto vrijednosti.

Objedinjeni hitni bolnički prijami spojit će se sa županijskim, gradskim hitnim službama tako da će te lokalne hitne službe fizički dobiti prostor u bolničkim hitnim odjelima i biti prva stanica za pacijente koje će potom ili proslijediti bolničkim kolegama ili procijeniti da ih mogu sami sanirati. Cilj je smanjenje pritiska na bolničke hitne službe, a plan da se u istoj čekaonici nalaze i lokalna i bolnička hitna. Tako će bolničke hitne dobiti "nove filijale", piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bitka protiv raka

Novost je i plan da medicinske sestre sa završenim trogodišnjim i petogodišnjim studijem sestrinstva u ožujku započinju s edukacijom, specijalizacijom za hitne timove 2, kako bi mogle obavljati reanimaciju i hitne intervencije.

U prvoj polovici ove godine očekuje se i prvi Nacionalni plan protiv raka koji donosi točne smjernice dijagnostike i liječenja karcinoma, konkretne potrebe kad je riječ o opremi, te uvodi multidisciplinarne timove kao ključne u procesu liječenja oboljelih od raka. S ovom godinom kreću i dva nova nacionalna preventivna programa – za rak pluća i rak prostate. Preventivni CT pregled za rano otkrivanje raka pluća započet će do travnja, dok će screening za rak prostate početi na ljeto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planovi za vrtićke skupine

Priprema se i natječaj za nabavu helikoptera za hitnu pomoć, no kako će hitna helikopterska izgledati u praksi zasad se još ne zna.

Uskoro bi trebao zaživjeti i projekt edukacije vrtićaraca o oralnoj higijeni i dijeljenje četkica te pasti za zube, a nacionalni program prevencije za rano otkrivanje slabovidnosti u četverogodišnjaka od sada će se odvijati tako da će roditelji poziv i termin za preventivni pregled djeteta dobivati na kućnu adresu pa se više neće morati naručivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo