Kreće utrka u naoružavanju, od članica se traži povećanje vojnih proračuna, a mi šutimo

Zbog Rusije se traži hitno podizanje vojnih proračuna, modernizacija i uvježbavanje vojski.

7.8.2014.
8:14
VOYO logo

"Nitko u NATO-u ne želi povratak u hladni rat, ali mi vidimo da Kremlj pokušava vratiti vrijeme i rastrančirati Europu u nove sfere utjecaja. Mi moramo stati iza naših vrijednosti na kojima smo sagradili novu i bolju Europu", poručio je prije tri dana u iznimno oštrom autorskom tekstu u britanskom Sunday Telegraphu glavni tajnik NATO-a Anders Rasmussen, piše Jutarnji list.

Tekst koji je u Hrvatskoj prošao potpuno nezapaženo, a glavni tajnik NATO-a je u njemu jasno poručio svim članicama Saveza što ih čeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki saveznik mora investirati u nužne resurse, u one prave sposobnosti. To znači modernu opremu, intenzivno uvježbavanje naših snaga i blisku suradnju među NATO-ovim saveznicima i s našim partnerima. Znam koliko je to izazovno u današnjoj ekonomskoj klimi, ali sigurnosne okolnosti to čine životno važnim".

Vojni proračuni više ne smiju padati

Rasmussen je napisao ono što se već mjesecima naglašava u NATO-u - vojni proračuni više ne smiju padati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska se drži sa strane

Dok je u Europi u tijeku ubrzano naoružavanje članica i nečlanica NATO-a zbog ukrajinske krize i straha od ruske vojne agresije, Hrvatska se drži sa strane kao da se to nje ne tiče.

Hrvatski državni dužnosnici i saborski zastupnici uzimaju novac vojsci bez ikakvog plana i reda. Samo u posljednjih nekoliko godina Ministarstvo obrane ostalo je bez 1,6 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NATO od svojih članica zahtijeva da vojni proračun iznosi 2 posto BDP-a. U ovom trenutku taj zahtjev ispunjavaju samo Grčka i Estonija. Prosječni iznos izdvajanja za vojni proračun među članicama je 1,3 posto. Na toj razini je ove godine i Hrvatska, čiji je vojni proračun 4,2 milijarde kuna. SAD pak izdvaja 4,4 posto BDP-a.

http://www.jutarnji.hr/novi-hladni-rat--krece-utrka-u-naoruzanju--nato-od-hrvatske-trazi-6-5-milijardi/1211537/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo