KREĆE NOVI VAL PROVJERA: / Bauk pretresa državnu i lokalnu upravu, pljušte otkazi

Image
Foto: PIXSELL, Davor Puklaveć

Ministar uprave ovih je dana najavio kako kreće u još jednu provjeru državnih službenika. Ovaj put ispitat će rade li u sukobu interesa.

20.7.2015.
19:36
PIXSELL, Davor Puklaveć
VOYO logo

Je li riječ o predizbornim potezima ili ne, ne može se sa sigurnošću tvrditi, no vladajući posljednjih dana puno rade. Nižu se i brojni zakoni i mjere. Tako je ministar Arsen Bauk odlučio pretresti "svoje redove". Točnije iz Ministarstva uprave stigla je najava temeljnih provjera eventualnih sukoba interesa državnih službenika, piše Slobodna Dalmacija. Prema članku 32 Zakona o državnim službenicima "nije dozvoljeno otvaranje obrta ili osnivanje trgovačkog društva ili druge pravne osobe u području djelatnosti na kojem je zaposlen kao državni službenik, odnosno u području djelatnosti koje je povezano s poslovima iz djelokruga tijela u kojem je zaposlen". Budući da takvih primjera ima, ministar je krenuo u akciju. Državni službenici inače mogu obavljati poslove ili pružati usluge, ali samo uz odobrenje čelnika i izvan radnog vremena te ako "nad tim djelatnostima, odnosno nad radom te fizičke ili pravne osobe državno tijelo u kojem je u službi ne obavlja nadzor".

Na temelju kaznene evidencije više od stotinu zaposlenika "u problemu"

Nedavno je prošao i prvi val provjera kaznene evidencije te je utvrđeno da je više od 80 državnih službenika i namještenika bilo na državnoj plaći unatoč pravomoćnim sudskim presudama, piše Slobodna Dalmacija. Kad je riječ o lokalnoj samoupravi, pravomoćne presude ima 20 službenika i 11 namještenika u gradovima i županijama, ne računajući općine. Više od 70 zaposlenika državne uprave je već dobilo otkaze, dok će ih većina automatizmom dobiti i u lokalnoj upravi, piše Slobodna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slobodna Dalmacija/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo