Kreće nadzor MUP-a zbog Slavka Linića

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost odlučio je, i to jednoglasno, u Ministarstvo unutarnjih poslova poslati nadzor zbog anonimne prijave vezane uz Slavka Linića.

25.5.2011.
12:47
VOYO logo

Zbog predstavke zastupnika Slavka Linića da je anonimna prijava protiv njega zbog nabave oružja nastala upravo u policiji Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost odlučio je, i to jednoglasno, u Ministarstvo unutarnjih poslova poslati nadzor.

Istragu će obaviti peteročlana radna skupina u kojoj su predsjednik Odbora Ranko Ostojić, SDP-ov Igor Dragovan, HSS-ov Josip Friščić te HDZ-ovci Ivan Šantek i Zorislav Čuljak. Cilj im je utvrditi tko je uputio anonimku te je li DORH inzistirao na njoj i slao požurnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radna skupina nema rokova. Rečeno je da se nadzor napravi žurno u cilju da što prije dobijemo kvalitetne informacije", rekao je šef Odbora Ranko Ostojić. O nalazu istrage radna će skupina, dodao je, izvjestiti Odbora u unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Sjednica burno počela, tražili da dođe Karamarko

Inače na početku današnje sjednice Sabora Dragutin Lesar je zatražio da pred zastupnike dođe ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, jer je želio da za govornicom odgovori na pitanje zbog čega s dužnosti ne razriješi ravnatelja policije Olivera Grbića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ravnatelj policije izjavio je da je tadašnji potpredsjednik Vlade Polančec na njega pokušao utjecati kako bi usporio aferu Spice. Ako se to dogodilo, Grbić je morao Polančeca ili uhititi ili kazneno prijaviti. Što se nije dogodilo, pa je Grbić počinio kazneno djelo, a ministar Karamarko je javno rekao kako stoji iza Grbića", objasnio je Lesar, zbog čega želi da se Karamarko pojavi pred zastupnicima.

Nakon Lesarovog zahtjeva predsjednik SDP-a Zoran Milanović zatražio je u ime Kluba stanku, a to su potom učinili i HNS-ovci, HDSSB-ovci HDZ-ovci i IDS-ovci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zloupotreba pravosuđa je put u pakao iz kojeg nema povratka'

"Ako netko zloupotrebljava policiju, to je zlouporaba do boli. Ako netko zloupotrebljava pravosuđe, to je put u pakao iz kojeg nema povratka", poručio je IDS-ov Damir Kajin.

Predsjednik Sabora Luka Bebić stanku od 10 minuta je i odobrio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po povratku u sabornicu prvi je riječ zatražio Zoran Milanović, koji je zatražio da Sabor prihvati prijedlog 'kukuriku koalicije' da se osnuje istražno saborsko povjerenstvo koje bi utvrđivalo činjenice oko pisanja anonimnih prijava protiv oporbenih političara, posebice anonimki koje se tiču nabavke oružja u Rijeci 1991. godine.

"Uvjereni smo da je utvrđivanje istine putem rada povjerenstva u interesu svih stranaka, pa i HDZ-a i Hrvatske. Reakcije iz redova HDZ-a nije bilo, pa smo sami podnijeli ovaj prijedlog", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To je temelj svih diktatura'

Potpredsjednica HNS-a Vesna Pusić također je zatražila osnivanje povjerenstva, podsjetivši kako je ono potrebno jer se radi o situaciji u kojoj je bivši potpredsjednik Vlade pod svojim imenom i prezimenom javno rekao da je ravnatelj policije pozvao zastupnike ili članove stranke HDZ da podnose anonimne prijave protiv jedne vrlo konkretne grupe ljudi – oporbenih političara, posebice protiv Slavka Linića i Radimira Čačića.

"Da je ta optužba došla i anonimno trebala bi biti istražena. A ako je iznesena pod punim imenom, dobiva još veću težinu. Temeljem te izjave stvorila se sumnja da se represivni aparat, a to je policija, upotrebljava u svrhu političkog progona, odnosno u svrhu političke diskvalifikacije. To je temelj svih diktatura. Prijedlog ovog povjerenstva je da se ustanovi je li to istina ili nije. Ukoliko to nije istina, povjerenstvo će to utvrditi, ako jeste to je nešto po čemu institucije ove države, pravosuđe, DORH, moraju postupiti. To je preozbiljna optužba. Na pragu smo ulaska u EU, ne možemo si dozvoliti da živimo pod sumnjom da se policija upotrebljava u svrhu političkih obračuna", zaključila je Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zar ćemo za sve te lijeve osuđenike osnivati povjerenstva?

Predsjednik Kluba HDZ-a Andrija Hebrang ustvrdio je da bi osnivanje povjerenstva bilo politizacija istraga u tijeku te je dodao kako je zanimljivo vrijeme kada se povjerenstvo traži: kada se, kako kaže, samo jedan predmet "metne u lijevu stranu".

"I odmah eksplozija do Sabora. E to je početak politizacije. Na temelju čije izjave bi radilo ovo povjerenstvo - Damira Polančeca koji je nepravomoćno osuđen i protiv kojeg su istrage u tijeku. Radilo bi na temelju temelju izjave osobe koja koristi sve da skine krivnju sa sebe. E nećemo. Neka policija istraži što radi Grbić, a DORH ima li elemenata za kaznenu prijavu i je li ovo skuhano u poznatoj kuhinji, a jest. Moramo li u tu juhu upasti svi", poručio je Hebrang.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i da ćemo, ako krenemo s povjerenstvima, ista morati osnivati i za hotel Excelsior, privatizaciju 25 posto dionica Ine, Barbarigu, Treći maj, Tržnice, Daimler...

"Zar ćemo za sve te lijeve osuđenike osnivati povjerenstva? Onda ovaj Sabor neće ništa raditi", zaključio je Hebrang.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201105230490006 arti-201105230431006 arti-201105220243006 arti-201105200716006 arti-201105210193006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo