OD PONEDJELJKA / Kreće lov na subvencionirane stambene kredite: Ove godine pravila su drugačija

Ministar obećava da će subvencije dobiti svi koji se prijave, a struka kaže kako ova mjera ipak nije urodila željenim ciljem

29.8.2018.
19:10
VOYO logo

Novi lov na subvencionirane stambene kredite starta u ponedjeljak trećeg rujna. No, umjesto prošlogodišnjeg mota "tko prvi, njegova subvencija", ove godine pravila su drugačija.

"Natječaj će biti otvoren minimum dva tjedna i garantiram da svi oni koji se jave u ta dva tjedna, imaju adekvatnu dokumentaciju da će i dobiti subvenciju", kaže ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš kao i lani, mlađima od 45 godina država subvencionira dio rate kredita za prvu ili novu nekretninu ako prvu prodaju. Vlada plaća do 1500 eura po metru četvornom i do 100 000 eura kredita s minimalnom rokom otplate 15 godina. No, ove godine iznos subvencije ovisi o lokaciji nekretnine. U razvijenim djelovima Hrvatske financirat će se 30%, a u manje razvijenim polovica rate. Rok subvencije je produžen za jednu godinu, kredit dobivaju svi, a mjera se ponavlja još dvije godine.

Na web stranici ministarstva je popis dvanaest banaka s kojima je potpisana suradnja, a one građanima nude kamatne stope od 3,12 do 3,75%. Ministar je mjerom zadovoljan, no ona je izazvala porast cijena nekretnina, tvrde stručnjaci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kupci moraju reagirati brzo i zbog toga su spremni platiti nekretnine više nego što vrijede i onda je pitanje uopće koliko je ta računica isplativa", kaže Boro Vujević, agent za nekretnine.

Jer ono što se uštedi subvencijom, potroši se na veću cijenu kvadrata. No, Štromar razloge u rastu cijena nekretnina ne povezuje s ovom mjerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rast cijena nekretnina je normalna pojava kad raste BDP i kad rastu plaće", kaže Štromar.

2017. godine realizirano je 2.320 zahtjeva za subvencioniranje kredita. Subvencija se opet produžuje dvije godine za svako rođeno dijete, a njih je prošle godine u nekretninama kupljenima na ovaj način rođeno 250.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo