KREĆE LOV NA STAMBENE KREDITE S POVLAŠTENIM UVJETIMA: / Doznajte kolike su kamate i koji su kriteriji za što nižu stopu

Image
Foto: Pixsell

Danas u deset sati Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) javno će otvoriti ponude banaka koje su se javile na natječaj za subvencionirane kredite.

14.8.2017.
7:49
Pixsell
VOYO logo

U zakonu je navedeno da prve četiri godine kamatna stope ne smije biti viša od 3.75 posto, no od banaka se očekuje da ponude i niže stope. Agencija će na osnovu uvjeta propisanih u javnom pozivu za prikupljanje ponuda odabrati banke preko koje će građani kupovati stanove po povlaštenim uvjetima. Popis banaka bit će objavljen u 10 sati na webu APN-a.

Cijena kvadrata - najviše 1500 eura

Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju nekretnine, čija cijena s PDV-om ne prelazi 1500 eura po kvadratu. Ona može biti i veća, ali se u tom slučaju njezina razlika neće subvencionirati, piše Večernji. Osim za kupnju prve nekretnine, subvenciju možete dobiti i za kupnju većeg stana, no pritom manji stan mora biti jedina nekretnina te se mora prodati u roku od dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupan iznos subvencioniranih kredita ograničen je do maksimalnih 100.000 eura. Kredit može biti i veći od tog iznosa, no razlika se također neće subvencionirati. Osim toga, rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Subvencije se mogu produljiti

Država će bankama u prve četiri godine uplaćivati pola iznosa mjesečne rate kredita, dok će se za svako rođeno ili posvojeno dijete subvencije produljiti za još dvije godine. U slučaju da podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva imaju utvrđeni invaliditet najmanje 50 posto, rok za subvencioniranje kredita produljuje se za godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po isteku prve četiri godine kamata se kroz sljedeće dvije godine može povećavati za najviše deset posto, a protekom tog razdoblja kamate će se određivati u skladu s uvjetima na tržištu.

Kako tvrde banke i APN, građani su jako zainteresirani za subvencinirane kredite. Prvi zahtjevi mogli bi se početi predavati krajem kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakva je procedura?

Zahtjev za subvencioniranje kredita prvo se predaje u banku u kojoj se podiže stambeni kredit. O samom početku subvencioniranja kredita APN će obavijestiti oglasom u javnim glasilima i Narodnim novinama. Zahtjevi zaprimljeni prije objave oglasa o početku subvencioniranja neće se razmatrati.

U roku od osam dana od podnesenog zatjeva banka će odlučiti ispunjava li podnositelj zahtjeva uvjete za davanje kredita te će svu potrebnu dokumentaciju proslijediti APN-u koji će provjeriti je li zahtjev potpun te donijeti odluku o odobravanju ili neodobravanju subvencija koje će dostaviti banci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj povlaštenih kredita je ograničen

Za ovaj je projekt država u ovoj godini osigurala 17.5 milijuna kuna, a to znači da će broj povlaštenih kredita biti ograničen. APN stoga naglašava da će se subvencije kredita odobravati prema vremenu zaprimanja potpunog zahtjeva. Ako u isto vrijeme stigne više istodobno podnesenih zahtjeva, odobravanje će početi od zahtjeva s manjim iznosom traženog kredita.

Procjenjuje se da će odobrena sredstva biti dovoljna za tisuću stanova ili kuća, piše Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo