Kreće gradnja krematorija za kućne ljubimce

Početkom iduće godine u Hrvatskoj, točnije u pogonima Agroproteinke u Sesvetskom Kraljevcu, bit će otvoren prvi krematorij za kućne ljubimce.

28.4.2010.
18:02
VOYO logo

Otvaranjem krematorija tako će se napokon trajno riješiti problem humanog zbrinjavanja ljubimaca nakon njihove smrti, koji je njihovim vlasnicima bio nepremostiv i emotivno tegoban, piše Jutarnji list. Također, osim vlasnicima kućnih ljubimaca, krematorij će pomoći i veterinarima koji se neprestano sučeljevaju s problemom kamo s tijelom uginulog ili eutanaziranog psa, mačke, hrčka, kunića ili ptice.

Naprimjer, u Zagrebu nikad nije postojalo groblje za kućne ljubimce, iako su gradske vlasti godinama obećavale prikladno mjesto gdje bi se životinje mogle pokapati, a takav problem postoji i na području cijele Hrvatske. Jedino je Rijeka imala groblje kućnih ljubimaca koje je 2001. godine zatvoreno zbog izmjena Zakona o veterinarstvu, koji više ne dopušta zakapanje životinja u zemlju zbog opasnosti da ih iskopaju druge životinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, unatoč tom zakonu, vlasnici životinja zakapali su svoje ljubimce u privatnim dvorištima, na livadama i u šumama, ne razmišljajući pritom je li to opasno za njihovo zdravlje i okoliš.

Životinje prerađene u biodizel

Gradnjom krematorija vlasnici će se napokon moći dostojanstveno oprostiti od svojih kućnih ljubimaca. Do sada su uginule životinje prikupljali djelatnici Higijenskog servisa Grada Zagreba i odvozili ih na termičku obradu sa svim ostalim životinjama u kafileriju Agroproteinke. Tako se ljubimcu gubio svaki trag, a preradom su nastajali proizvodi koji se koriste u industriji hrane za kućne ljubimce, stočne hrane, za proizvodnju biodizela ili, pak, gnojiva za ekološku proizvodnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Shvativši da ljudi imaju potrebu dostojno se oprostiti od svojih kućnih ljubimaca, u Agroproteinki su odlučili sagraditi poseban krematorij u kojem će se spaljivati samo ljubimci.

"Često smo se susretali s ljudima duboko potresenim gubitkom voljene životinje. Najčešće su od nas zahtijevali da se od nje oproste, ali zbog sanitarnih razloga to je u pravilu bilo vrlo otežano. Ceremonije ispraćaja održavale su se na mjestu za prijem životinja. S konjima je, primjerice, bilo najteže. Vlasnici se jako vežu uz njih i emocije ih u takvim trenucima doslovce preplave", priča Ivica Grlić Radman, predsjednik Uprave Agroproteinke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena: od 50 do 300 eura

Vlasnici ljubimaca, ovisno o veličini životinje, plaćat će kremiranje od 50 do 300 eura, a pepeo životinje pohranjivat će se u urnu. Zbog toga bi također bilo dobro da Grad omogući memorijalni prostor na kojem bi se urne s ostacima životinja mogle pohranjivati.

Inače, najveća i najteža životinja koja je dospjela u Agroproteinku je brijunski slon Sony, kojeg je Titu darovala Indira Ghandi, a koji je uginuo početkom travnja. Sonyjevi su ostaci, naprimjer, prerađeni i pretvoreni u biodizel!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo