Kratki napad iskrenosti Josipa Friščića

"Spremni smo podnijeti račun za sve što smo činili, ali ne se predati..." izletjelo je na HSS-ovu predsjedniku Josipu Friščiću.

16.7.2011.
12:37
VOYO logo

Eto, vidite da nije bilo tako teško. Niti jedan sat vladajućoj koaliciji nije trebalo da konsenzusom prihvati prijedlog premijerke Jadranke Kosor da se izbori održe 4. prosinca. "Vrlo lako i jednostavno smo došli do toga dogovora", kazala je premijerka i pohvalila se da nikakvih prijepora oko datuma izbora nije bilo. Pa što ste onda toliko čekali?

"Spremni smo podnijeti račun za sve što smo činili, ali ne se predati..." izletjelo je na istoj presici HSS-ovu predsjedniku Josipu Friščiću. Omaklo se čovjeku, čini se, jer kako drugačije protumačiti to što je zapravo priznao da bi, nakon što se podnese račun za protekle četiri godine, razumno bilo jednostavno predati se. Slijedi, međutim, nastavak rečenice: "...nego tražiti novi mandat, na koji, mislim, imamo puno pravo", u kojem se malo pribrao i sjetio s kim ima posla - Kukuriku oporbom i hrvatskim biračkim tijelom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od naše se oporbe, naime, može svašta očekivati, pa i da izgubi praktički dobivene izbore, a od hrvatskog biračkog tijela se može tražiti sve, pa i da dade još jedan mandat stranci čiji članovi počinju činiti većinu populacije u Remetincu, te strankama koje su joj sve nestašluke omogućavale sve dok su one same bile namirene mrvicama proračunskog kolača.

Prijepora u vladajućoj koaliciji možda nije bilo, no oporba je datum dočekala na nož. Predsjednik Ivo Josipović je, pak, čuvši datum izbora uzdahnuo (ponovno) i ponovno primijetio da država ima nešto što se zove Ustav i da po tom zanimljivom štivu on raspisuje izbore, pa onda ON određuje i kada će se oni održati. "Bilo bi korektno da su rekli kada će raspustiti Sabor, a ne kada će se održati izbori", prigovorio je profesor Josipović. Tako da ćemo o datumu izbora još malo razglabati, čini se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201107150642006 arti-201107150709006

Žalosno, ali istinito

A prije vladajuće koalicije sastali su se ljudi koji se nadaju postati vladajuća koalicija, šefovi SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a, koji su potpisali sporazum o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore. Najavili su, a što bi drugo, pobjedu na izborima te su kazali da su oni jedina alternativa neuspješnoj i korumpiranoj aktualnoj vlasti. To da su jedina alternativa jest istina, ali žalosna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nervoza

Inače, prije nego je tako "lako i jednostavno" postigla dogovor o datumu izbora, premijerka nam se ovaj tjedan doimala prilično nervozno, pa se tako izvikala na glasnogovornika Vlade Mladena Pavića. Razljutili su je dosadni novinari, koji su zlobno pitali zašto ne dopušta druženje svojih ministara s predsjednikom. Ti novinari uvijek nešto gnjave i pitaju, što o sukobu s Josipovićem, što o Kruljcu, a mogli bi i o Luciću, što o postupanju s preminulim generalom i osumnjičenikom za ratne zločine Đurom Brodarcem, čija je smrt dobrano nasekirala i posvađala HDZ-ovce; što o crnim fondovima HDZ-a, što je, pak, pitanje od kojeg članovi njezine stranke ovih dana bježe kao vrag od tamjana.

arti-201107150718006 arti-201107130133006

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda je nervozna zbog skorog povratka nekadašnjeg joj najmilijeg šefa, koji bi svaki tren salcburšku ćeliju trebao zamijeniti onom u Remetincu. Sanader se vraća "željan osvete", izraz je izlizan kao da je iz lošeg filma, ali ovaj naš film i jest takav, pa izraz stoji.

arti-201107130657006 arti-201107120097006

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljepotica i premijerka

Premijerka je svemu tome unatoč našla vremena i za malo lakše teme, za jedan malo ležerniji sastanak. Formalno se sastala s Miss Universe Hrvatske, Natalijom Pricom, a nije ju primila u Banskim dvorima, već je otišla u hotel Westin. Jer je uobičajeno da premijeri posjećuju misice po hotelima. O.K. i to se događa, ali nisam mislio tako, takvi kamere izbjegavaju. Svaka čast svakome, ali ono što sam htio reći jest da je jednostavno ispod svake razine da jedna premijerka odlazi posjetiti misicu kako bi joj pobjednica natjecanj u ljepoti uručila staklenu statuu na kojoj je ugravirano "Miss Universe Hrvatske 2011. Jadranka Kosor"! Događaj je to koji jednostavno vapi da ga ismijavate. Ali i to bi bilo u redu da takvih prigoda s ovom premijerkom nema na svakom koraku.

arti-201107120512006

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razumno i odgovorno

Svjetska tržišta, cijela globalna ekonomija proteklih dana drže dah i čekaju vijesti iz Amerike, gdje predsjednik Barack Obama i demokrati nikako ne mogu nagovoriti republikance, koji kontroliraju Kongres, da podignu zakonom određeni limit za zaduživanje središnje države, koji sada iznosi 14,3 bilijuna dolara. SAD su naime vrlo blizu toj cifri. Ako je dosegnu, a to bi se navodno moglo dogoditi već 2. kolovoza, neće moći isplaćivati mirovine, plaćati račune ni poticaje, vraćati dugove - postat će nelikvidne i ukratko, potonut će natrag u recesiju i svijet baciti u još jednu krizu, neki kažu kudikamo goru nego ovu iz koje mi, primjerice, još nismo ni izašli. Agencije za procjenu kreditnog rejtinga, koje godinama iz takvih razloga nemilosrdno skidaju kreditne rejtinge državama, pa ih se tako čak optužuje da namjerno ruše eurozonu skidajući rejtinge pojedinim njezinim članicama, sramotno to nikad nisu učinile SAD-u, a tek su sada objavile kako razmišljaju da bi mogle, možda, umanjiti najbolji mogući kreditni rejting koji uživa država koja trenutno duguje samo malo manje od 14,3 tisuća milijardi dolara.

Kompromis se ne nazire, iako će vjerojatno biti postignut, a za to vrijeme cijeli je svijet kao bure baruta kojem fitilj dogorjeva. Lijepo je vidjeti da su političari posvuda jednako odgovorni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201107150112006

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču