KRAJ KAOSA, EU POPUSTILA: / Privremeno obustavljene stroge provjere na granicama

Image
Foto: PIXSELL/MUP RH
8.4.2017.
19:52
PIXSELL/MUP RH
VOYO logo

Detaljne provjere građana EU i ostalih putnika neće se provoditi na graničnim prijelazima na unutarnjoj granici prema Republici Sloveniji i Mađarskoj. Umjesto toga aktiviraju se ciljane kontrole prema državljanima Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije.

Hrvatska policija učinila sve moguće

Uredba je na snagu stupila u petak i izazvala kaos na hrvatskim graničnim prijelazima. Riječ je o Uredbi (EU) 2017/458 Europskog parlamenta i Vijeća od 15. ožujka ove godine o jačanja kontrola provjerom u relevantnim bazama podataka na vanjskim granicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POZIV PLENKOVIĆU I JUNCKERU: /

'Ovakve kontrole na granicama ugrožavaju turizam u Hrvatskoj. EU mora učiniti nešto'

Image
POZIV PLENKOVIĆU I JUNCKERU: /

'Ovakve kontrole na granicama ugrožavaju turizam u Hrvatskoj. EU mora učiniti nešto'

'Ovom Uredbom uvele su se sustavne provjere na unutarnjoj granici Europske unije između Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Mađarske, kako prema državljanima trećih zemalja, tako i prema državljanima Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije kojima je omogućena sloboda kretanja. Od početka primjene do današnjeg dana, unatoč primjeni svih raspoloživih tehničkih i ljudskih kapaciteta granične policije Republike Hrvatske, te unatoč suradnji s graničnim policijama Republike Slovenije i Mađarske, nisu se u potpunosti uspjele ublažiti gužve na graničnim prijelazima. Tijekom današnjeg dana povjerenik Avramopoulos upoznat je s problemima koji su doveli do nerazmjernog učinka na protok prometa, te je dogovoreno da se privremeno derogira primjena Uredbe za granične prijelaze na unutarnjoj granici prema Republici Sloveniji i Mađarskoj, te da se aktiviraju ciljane kontrole prema državljanima Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije', doznajemo iz ureda glavnog ravnatelja hrvatske policije.

Evo kakva je situacija na graničnim prijelazima

Kako je javio Hrvatski autoklub (HAK) u 19 sati, gust promet uz čekanja, ponegdje i do 2 sata, trenutno je na graničnim prijelazima: Pasjak - ulazak oko 1 sat; Maljevac - izlazak oko 40 minuta; Hrvatska Kostajnica - čekanje oko 45 minuta; Duboševica - ulaz oko 1,5 sat; Županja - izlaz oko 1,5 sat; Slavonski Brod - čekanje oko 1 sat u oba smjera; Bajakovo - izlaz čekanje oko 2 sata; Zaton Doli - ulaz oko 45 minuta; Ličko Petrovo Selo - izlaz oko 1 sat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ostalim graničnim prijelazima sa Slovenijom, Srbijom i BiH u putničkom prometu čekanja su do pola sata.

Pojačan je promet teretnih vozila na GP-ima: Bajakovo izlazak, kolona teretnih vozila 2 km; Bregana - izlazak, kolona oko 1 km; Vozačima se savjetuje da prije polaska na put provjere svoje dokumente i stanje u prometu na graničnim prijelazima, izbjegnu putovanje tijekom vikenda kada će zbog pojačanog prometa i gužve biti veće, te da budu strpljivi i slijede upute granične policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo