KRAJ AGONIJE ZA HRVATSKE POMORCE: / Nakon tri mjeseca zatočeništva u Angoli, dvojica Riječana vraćaju se kući

Image
16.6.2017.
11:36
VOYO logo

Zbog nedostatka dokaza obustavljen je postupak protiv dvojice hrvatskih pomoraca, Riječana Vanje Maričića i Duška Jelače te ostalih članova posade broda "Sutton Tide“ koji su zbog sumnje u krađu goriva s broda gotovo tri mjeseca bili prisilno zadržani u Angoli pa su oni pušteni iz pritvora, doznaje se u petak od savjetnika u Sindikatu pomoraca Hrvatske Predraga Brazzodura.

Brazzoduro je Hini izjavio kako su hrvatski pomorci od mjerodavnog suca dobili potvrdu da nema dovoljno dokaza da su sudjelovali u krađi goriva, odnosno da bi se protiv njih vodio bilo kakav postupak. Rekao je da su hrvatski pomorci sudu podastrli dokumentaciju koja je pridonijela takvom ishodu te su pušteni i ostali članovi posade.

Naveo je i da dvojica hrvatskih pomoraca danas trebaju ovjeriti sudsko rješenje, kako bi dobili dozvolu da napuste Soyo, odnosno dopuštenje suda da mogu napustiti Angolu. Nakon toga, agent bi im trebao osigurati prijevoz od Soya do Ruande, zatim do Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da Sindikat pomoraca prati situaciju te je pripravan, bude li potrebno, pomoći pri povratku pomoraca u Hrvatsku i osiguravanju zrakoplovnih karata. Brazzoduro je naglasio da hrvatska diplomacija nije pridonijela u rješavanju tog slučaja, za razliku od diplomata iz Ukrajine i Filipina, čiji su pomorci također bili zadržani u Angoli.

Image
RIJEČKI POMORCI MJESECIMA ZATOČENI POD LAŽNIM OPTUŽBAMA: /

Angolci im sude, a Hrvatska šuti

Image
RIJEČKI POMORCI MJESECIMA ZATOČENI POD LAŽNIM OPTUŽBAMA: /

Angolci im sude, a Hrvatska šuti

Podsjetimo, Vanja Maričić i Duško Jelača prisilno su zadržani u Angoli zbog navodne krađe goriva s broda "Sutton Tide" na kojemu su plovili. Taj brod plovi pod zastavom otočne države Vanuatu, a u vlasništvu je kompanije "Tidewater", koja je i prijavila krađu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brod je uplovio u luku Soyo 24. ožujka radi redovne smjene posade i tada je pokrenuta istraga o navodnom manjku pogonskog goriva. Dvojici Riječana, prvom časniku palube Vanji Maričiću i zapovjedniku broda Dušku Jelači, oduzeti su dokumenti te im je za vrijeme trajanja istrage zabranjeno napuštanje zemlje, odnosno hotela u kojem borave, a s njima su zadržani i ostali članovi posade, dok su domaći pomorci bili pušteni.

Iz sindikata su bili isticali kako je riječ o optužbi bez argumenata te da postoje dokazi da na brodu uopće nije bilo količine goriva koju bi se moglo prodati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su se pomorci i njihove obitelji požalili kako Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH nije dovoljno zainteresirano za pomoć pomorcima, iz ministarstva su to opovrgnuli tvrdeći da su poslali četiri diplomatske note, a rekli su i kako je veleposlanstvo u Lisabonu bilo u stalnom kontaktu s njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo