KRAH PRLJAVO BOGATOG RUSA KOJI JE U UDBINI HTIO GRADITI SVEMIRSKI CENTAR: / Zbog minornog duga ostao bez vrijednih zemljišta u Makarskoj

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

'Otac kupca zemljišta je ruski bogataš koji je, kako nam je tada rečeno, najprije htio vidjeti kako će njegov sin poslovati, nakon čega mu je prepustio dio svog poslovanja u Europi.

22.3.2018.
7:45
Petar Glebov/PIXSELL
VOYO logo

Rus Kiril Tulski (na fotografiji desno) je zbog minusa na računu svoje tvrtke 'Sparta' ostao bez građevinskih zemljišta u Makarskoj, u vrijednosti 11 milijuna kuna. Minus na računu iznosio je 12.152 kune, a blokada računa trajala je četiri mjeseca. Radilo se o dugu poreznoj upravi od 9269 kuna, plus razlika za troškove Fine.

Tvrtka obrisana iz sudskog registra

Kako ta tvrtka nije imala imovinu ni zaposlenike, Fina je Trgovačkom sudu u Splitu podnijela zahtjev za provedbom skraćenog stečajnog postupka. Zahtjev je objavljen na e-oglasnoj ploči sudova, no Tulski ga nije vidio jer nije čitao te oglasne ploče. Nakon što se nitko nije javio na oglas suda, zaključen je stečajni postupak nad tvrtkom Sparta, koja je potom obrisana iz sudskog registra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žalba odvjetnice Kirila Tulskog nije prošla pa su zemljišta ostala upisana na tvrtku koje više nema, piše Slobodna Dalmacija. Naime, državljanima Ruske Federacije prijašnjih godina nije bilo dopušteno stjecati nekretnine u Hrvatskoj kao fizičkim osobama, pa je Tulski morao za te potrebe osnovati tvrtku u Hrvatskoj.

Rus će sada možda morati platiti 1.178.556 kuna

Sada, kako bi vratio svoju imovinu, mora platiti veliki novac. Tulski može platiti troškove kako bi dobio svoje nekretnine natrag, no radi se o mnogo više novca od samog početnog suda. Slobodna Dalmacija piše da on sada mora platiti sudske troškove u koje je uključeno 630 tisuća kuna za stečajnog upravitelja. Radi se o novcu koji bi stečajni upravitelj dobio da je krenuo s prodajom imovine ovog Rusa. Tu je još trošak izrade pečata (120 kuna), 1250 kuna za trošak računovodstva i još 10.000 kuna za procjenu vrijednosti njegovih nekretnina. U trošak valja uračunati i porez na promet nekretninama, koji bi mogao iznositi više od 536 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispada da bi Tulski za povrat svojih nekretnina od duga visine 9269 kuna, sada mogao platiti 1.178.556 kuna. To nije konačni iznos jer će o novcu na koji ima pravo stečajni upravitelj naposljetku ipak odlučiti sud.

O Tulskom su mediji ranije pisali kao o čovjeku koji je preko tvrtke Swiss Space Systems Holding u Udbini planirao izgraditi svemirsku luku koja bi isporučila satelit u Zemljinu orbitu. Tamo je planirao komercijalna svemirska lansiranja, no taj je posao propao kada je švicarska korporacija bankrotirala. Osim što je bio vlasnik tvrtke Sparta, suvlasnik je i Royal Casina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Imali su toliko para da nam je na račun u sat vremena leglo milijun eura'

Unatoč svemu, možda za Kirila Tulskog ovaj novac neće biti velik problem.

'Na tim parcelama još ništa nije izgrađeno. No, kako sam onda čula, trebale su biti vile s bazenima za bogataše. Otac kupca zemljišta je ruski bogataš koji je, kako nam je tada rečeno, najprije htio vidjeti kako će njegov sin poslovati, nakon čega mu je prepustio dio svog poslovanja u Europi. Do njega smo došli preko njegova prijatelja iz Hercegovine. Od dobivenog novca smo svi, moja sestra i braća, djeci kupili stanove. Imali su toliko para da nam je na račun u roku sat vremena leglo tih milijun eura', ispričala je jedna Makaranka od čije je obitelji Rus kupio zemljišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo