IPAK NIJE BILO IDILE / Kotromanović tvrdi da je s Kolindom 'bio na ti': Ipak, dvaput joj je napravio isto što Banožić sad radi Milanoviću

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

MInistar obrane iz Vlade Zorana Milanovića, Ante Kotromanović dvaput je odbio dati vojne resurse predsjednici Grabar Kitarović zbog nepoštivanja procedure, a sada se Milanović buni kada Banožić radi istu stvar

11.11.2021.
14:40
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović u srijedu je javnosti otkrio kako je bio u dobrim odnosima s bivšom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović te kako joj nije mogao zabraniti korištenje ratnih brodova ili vojnih helikoptera u svome mandatu.

Time je djelomično odgovorio na situaciju u kojoj ministar obrane Mario Banožić brani korištenje vojnih resursa predsjedniku Zoranu Milanoviću bez njegove suglasnosti. Naime, nije poanta u tome je li netko nekome nešto zabranio, već je li poručio da takvi zahtjevi idu ubuduće preko njega, a ne treće strane, u ovom slučaju načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kotromanovićev ultimatum

Dok se Milanović danas brani kako je Banožićeva odluka "napad na ustavnu poziciju predsjednika", nije mu smetalo kada je kao premijer takve zahtjeve svog ministra obrane upućivao tadašnjoj predsjednici. Jutarnji je, naime, u posjedu dopisa kojeg je Kotromanović 6. svibnja 2015. godine uputio Uredu predsjednice navodeći da je korespodencija Ureda s načelnikom Glavnog stožera OSRH mimo njegova znanja, protivna Zakonu o obrani.

Tu reakciju je isprovocirao tadašnji predstojnik Ureda predsjednice, Domagoj Juričić, koji je dan ranije obavijestio načelnika Glavnog stožera, ali ne i ministra obrane, da će predsjednica sudjelovati na proslavi Dana Hrvatske ratne mornarice 18. rujna u Šibeniku. Kotromanović ih je obavijestio da je Glavni stožer ustrojen unutar MORH-a, pa stoga i korespodencija o poslovima u djelokrugu Glavnog stožera mora ići preko MORH-a. Usput je dodao kako se proslava neće održati u Šibeniku, na čemu je inzistirala Kitarović, već u Splitu, po odluci Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'SAMA SLIKA GOVORI' /

Bivši ministar otkrio kakav je imao odnos s Grabar-Kitarović: 'Bili smo na ti. Kolinda, mogu li doći kod tebe? Može!'

Image
'SAMA SLIKA GOVORI' /

Bivši ministar otkrio kakav je imao odnos s Grabar-Kitarović: 'Bili smo na ti. Kolinda, mogu li doći kod tebe? Može!'

Tu nije bio kraj prepirke. Prvog srpnja iste godine, Juričić ponovno šalje dopis načelniku Glavnog stožera u kojem obavještava kako će predsjednica doći na Brijune te stoga traži da joj stavi na raspolaganje jedan objekt na Brijunima i jedan objekt vojarne sv. Nikola u bazi Lora. Kotromanović odgovara: "Ovim putem želim istaknuti, kao što sam i ranije činio, da je ovakav način korespondencije protivan važećim propisima u pravnom sustavu Republike Hrvatske", te dodaje: "Odobrenje za korištenje vojnih lokacija i građevina može dati samo ministar obrane kao čelnik središnjeg državnog tijela kojem su nekretnine dane na upravljanje i raspolaganje".

Očitao joj i bukvicu

Nakon formalnog upozorenja, Kotromanović je očitao bukvicu predsjednici: "Uvjeren sam da je vama, kao i meni, u interesu da naša suradnja bude u skladu s postojećim zakonskim propisima. Postupajući na taj način, zajednički ćemo pridonijeti uspješnom obavljanju poslova i postizanju zajedničkih ciljeva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured predsjednice je ove riječi ministra obrane shvatio ozbiljno pa su ga već 3. rujna te godine "ljubazno zamolili" da ustupi jedan helikopter za potrebe predsjedničina posjeta BiH, sa satnicom i lokacijama letenja. Isti dopis je upućen i 16. studenog kad je predsjednica letjela iz Zagreba za Zadar.

Poanta cijele priče nije u tome je li ili nije ministar Kotromanović odobrio predsjednici Grabar Kitarović korištenje vojnih resursa, već njegovo inzistiranje da se poštuje procedura, koju sada ministar Banožić pokušava pojasniti predsjedniku Milanoviću, kojem, pak, smeta da ovaj "kontrolira njegovo kretanje 15 metara simo i 150 metara tamo". Predsjednici, koliko znamo, to nije smetalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo