Ugodna životna sredina / Kostrena: najrazvijenija hrvatska općina i sve atraktivnije mjesto za život

Kostrena je općina s najvišim indeksom razvijenosti u Hrvatskoj. Usporedbe radi, indeks joj je 153 %, a gradu Zagrebu - 139.

13.4.2017.
19:20
VOYO logo

Iako su najvažnije gospodarske grane vezane uz naftu i brodogradnju, Kostrena je omiljeno kupalište Riječana, ali i sve atraktivnija destinacija za život

Iako su cijene nekretnina u Kostreni bar 20 % više nego u Rijeci, ovdje je sve veći broj mladih obitelji. Tako u vrtić ove godine nisu upisana sva djeca, a liste čekanja dulje su no ikada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrtić sa 184 djeteta izgrađen je prije 16, a renoviran prije 6 godina.

"Moram nažalost reći da mi nemamo dovoljno prostora da zadovoljimo potrebe svih roditelja vezano za upis. Tako da se tu otvara neka nova priča, možda dogradnja vrtića, možda izgradnja nekog novog objekta jer dvije odgojne skupine bi nam svakako trebale", kazala je Jasminka Pribanić, ravnateljica Dječjeg vrtića Zlatna ribica Kostrena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljudi za život biraju sredinu u kojoj imaju posao ili onu u kojoj vlada takva poduzetnička klima da si posao mogu stvoriti sami.

Profesorica hrvatskog jezika Silvija je prije dvije godine pokrenula vlastiti posao - časopis za učenje hrvatskog jezika kao stranog, koji se probio u 24 zemlje svijeta. Danas joj je ured tamo gdje je laptop. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što se spontano počelo javljati to su upiti za online nastavom hrvatskog jezika kao stranog", objašnjava Silvija Gojević, poduzetnica iz Kostrene.

U Kostreni su registrirana 323 poduzetnika, ali zbog općinskih poticaja, broj svakodnevno raste. Čak i kad potpune modne neznalice vide živahne i odvažne modele, svi imaju samo jednu asocijaciju - Juraj Zigman!  Kostrenski dečko, u svom ateljeu, nedaleko mora i rodne kuće, stvara remek djela koja su postala prepoznatljiva na svjetskoj sceni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"92 koraka od moje radione je more, da se mogu opustit, da mogu stvarat", rekao nam je Juraj Zigman, modni dizajner iz Kostrene.

Iako Kostrena ima rafineriju nafte i remontno brodogradilište, čemu duguje visok indeks razvijenosti, ima i lijepih aduta za život pa ne čudi da se tu nalazi i tzv. Aleja bogataša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sredstva za nadstandard i u školstvu, i u zdravstvu i za naše umirovljenike, tako da se broj nezaposlenih u općini se znatno smanjio, mi sada na oko 4000 stanovnika imamo 136 nezaposlenih", kazala nam je Mirela Marunić, načelnica Općine Kostrena.

I ta brojka će se smanjiti jer konačno planiraju otvoriti  Dom za starije osobe i nova radna mjesta. Umirovljenici s mirovinom nižom od 1800 kuna dobivaju naknadu, školarci besplatne knjige. Vodeći su po pitanju energetske obnove. Sve je to više nego dovoljno razloga za život u Kostreni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo