Kosor u Odbor za investicije vrbovala Prku i Lukovića

Premijerka Jadranka Kosor odlučila je bankare približiti Banskim dvorima.

17.3.2011.
17:12
VOYO logo

Na sjednici Vlade oformljen je Odbor za investicije, najavljen ranije na predstavljanju investicijskih projekata. U njemu će sjediti predstavnici Vlade Gordan Jandroković, Ivan Domagoj Milošević, Martina Dalić, Đuro Popijač i Branko Bačić. Iz Hrvatske udruge poslodavaca ondje će biti predsjednik Ivan Ergović, Davor Majetić, bankari Božo Prka (PBZ) i Franjo Luković (Zaba), zatim Nadan Vidošević iz Hrvatske gospodarske komore te Antun Kovačev iz Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Jednom mjesečno će Vladi podnositi izvještaje, a brinut će o uklanjanju barijera za investitore, najavili su u Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada definirala pojam 'susjed'

Vlada je na sjednici donijela i zakon kojim se kani smanjiti udio sive ekonomije u BDP-u. Državni inspektor će smatrati da na crno rade sve udruge, zadruge, ustanove, trgovačka društva i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost koja nije upisana u sudski registar ili drugi odgovarajući registar ili na posjeduje zakonom propisane akte o ispunjavanju uvjeta za obavljanje registrirane djelatnosti. Radom na crno smatra se i kad fizička osoba obavlja djelatnost koju nije registrirala kod nadležnog tijela ii u poreznoj upravi ili kada pravna ili fizička osoba rade unatoč zabrani obavljanja djelatnosti.

Iznimkama će se smatrati rad za vlastite potrebe, obiteljska i susjedska pomoć, obavljanje nužnog rada za sprječavanje nesreće ili uklanjanje posljedica nesreće te volontiranje, sukladno posebnom propisu. Susjed u ovom slučaju nije osoba koja živi 500 metara dalje od kuće u kojoj se rad obavlja, a propisano je i da ne smije postojati nikakav ugovor niti materijalna korist od te pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kažnjavat će se i svi oni koji budu naručivali i davali oglase za rad na crno, te će se propisati koje sve podatke o naručitelju oglasi moraju sadržavati. Maksimalna kazna za rad na crno bit će 50.000 kuna.

Siva ekonomije kreće se između 20 i 30 posto

Ministar Đuro Popijač je povodom ove zabrane kazao da ona služi za "motiviranje" osoba koje rade u sivoj ekonomiji da dođu na zakonitu stranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Siva ekonomija jedna je ključnih boljki gospodarstva. Kreće se između 20 i 30 posto i predstavlja ozbiljnu prijetnju gospodarstvu koje funkcionira u zakonskim okvirima", kaže Popijač.

Ministar turizma Damir Bajs pozdravio je ovu odredbu zakona, jer je, kaže on, postotak rada na crno što se turističkih smještaja tiče "i više nego dvocifren", pa je najavio da će i ove godine inspektori tražiti "crne" smještaje unatoč tome što je predizborna godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201103170040006 arti-201103170414006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo