Kosor: U našim agencijama, svaki peti zaposleni je šef!

Jadranka Kosor obišla je danas Ministarstvo uprave. Neće smanjivati broj općina i gradova ako se s nepopularnim potezom javno ne složi i oporba.

17.5.2010.
14:49
VOYO logo

Vlada razmišlja o mogućoj racionalizaciji državnih uprava, zavoda i agencija, kazala je premijerka, dodajući da će ministarstvo kojim upravlja Davorin Mlakar izraditi popis kriterija po kojima će se to provoditi.

"Takvih je tijela sada više od 90, u njima radi impresivan broj zaposlenih. Svaki peti u upravi je rukovodeći kadar i to je nešto čime se treba pozabaviti!", rekla je premijerka, domećući kako ne smije biti zaposlenih u agencijama koji dobivaju veće plaće od ostalih državnih službenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na stolu je smanjivanje broja zaposlenih u tim tijelima, gašenje, njihovo spajanje ili uklapanje u ministarstva. Raspravlja se i o ukidanju pojedinih općina, gradova i županija. Već je 75 posto lokalnih i regionalnih samouprava u Hrvatskoj Ministarstvu uprave dostavilo podatke koje su tražili, a ostale je premijerka pozvala da to učine što prije.

Mlakar: Čujte... treba nam program na kompjutoru...

Za rezanje tijela i broja zaposlenih u lokalnoj samoupravi, napomenula je, bit će potreban "konsenzus" svih političkih stranaka i to će se dogoditi "ususret idućim lokalnim izborima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar uprave kazao je da će Registar zaposlenih u javnoj upravi biti napravljen do ožujka 2011. godine kada će se krenuti u racionalizaciju. Upitan zašto državi treba godinu dana da izbaci kome sve mjesečno uredno uplaćuje plaće, doprinose i slično, Mlakar objašnjava: "Registar neće sadržavati samo podatke o plaćama", te da je "potrebno raspisati natječaj za nabavu kompjutorskog programa kojim će se Registar napraviti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo