Kosor 'skinula' Mesića s trona omiljenog političara

Razotkrivanje afera u zemlji i način razrješenja pokušaja puča u HDZ-u premijerku su učinili najpopularnijom političarkom, s podrškom 21,5% ispitanika.

7.1.2010.
14:56
VOYO logo

Nakon obračuna s korupcijom u državnim poduzećima i rješavanja problema s pokušajem povratka Sanadera, ne samo da premijerki Jadranki Kosor raste popularnost, nego i podrška radu njene Vlade. Od zadnjih parlamentarnih izbora Vlada je ovaj mjesec za svoj rad dobila najbolju ocjenu – 3,38, dok je najveći rezultat njezinog prethodnika bio 2,71 u svibnju 2008. godine, pokazuje istraživanje CRO Demoskop.

Od dva predsjednička kandidata negativniji doživljaj bilježi Bandić (2,4%), u odnosu na 0,5 posto koji bilježi Josipović. Previranja u HDZ-u nakon odlaska Sanadera, a posebice u posljednjih nekoliko dana, kao i afere koje već mjesecima potresaju Hrvatsku povećale su popularnost SDP-a na 33%. HDZ ima potporu 23,5 posto ispitanika, što je za oko jedan posto manje u odnosu na zadnje mjesece u prošloj godini. HNS je zadržao poziciju treće političke stranke u zemlji s izborom od 6,2%. HSS je na četvrtom mjestu s izborom od 4,7%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje doživljaja najpozitivnijeg političara rezultiralo je najvećom podrškom premijerki Kosor, a čemu je doprinijela njezina odlučnost u rješavanju svih afera, ali i način razrješenja pokušaja puča u HDZ-u. Kosor je omiljena političarka za 21,5% ispitanika, i nakon više od dvije godine s vrha najpozitivnijih političara potisnula je predsjednika Stjepana Mesića, koji je ovaj mjesec najpozitivniji političar za 19,7% ispitanika. Na trećem je mjestu predsjednički kandidat Ivo Josipović s 7,8% izbora. Drugi predsjednički kandidat Milan Bandić tek je na šestom je mjestu s 5% izbora za najpozitivnijeg političara.

Sanader rekorder po omraženosti

Bivši premijer, a sada i bivši HDZ-ovac Ivo Sanader, najnegativnija je politička osoba u zemlji u ovom trenutku. Već su prve najave o njegovom mogućem povratku u studenom izazvale izraženiji negativni stav prema njemu. Tada je njegov negativni doživljaj bio svega 25,9%, da bi početkom prosinca taj doživljaj bio 27,9%. Početkom tjedna dosegnuo je vrhunac s 50,9 posto glasova ispitanika. Od početka istraživanja CRO Demoskopa od siječnja 2004. niti jedan "najnegativac" nije bio toliko omražen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi su političari negativni za 7,7% ispitanika, dok je treći na ljestvici negativaca predsjednik SDP-a Zoran Milanović s 6,2% glasova.

Najvažnija tema, odnosno dominantni događaj koji je obilježio posljednjih mjesec dana u našoj zemlji bile su afere koje p(r)otresaju hrvatska državna poduzeća/banku, i to prema izboru 30% ispitanika obuhvaćenih istraživanjem. Slučaj "Sanader" (najava povratka i brisanje iz članstva) najvažniji je događaj za 28,9% ispitanika, dok je već "udomaćena" gospodarska kriza najvažnija tema za 18% ispitanika. Predsjednički izbori i kampanja izbor su za temu mjeseca za 16,2% ispitanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-200912020482006 arti-200912300218006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo