budućnost europske obitelji / Kosor, Pusić i Stier za RTL Danas: što je Europska unija donijela Hrvatskoj?

Tri godine Hrvatske u Europskoj uniji. U RTL-u Danas Jadranka Kosor, Vesna Pusić i Davor Ivo Stier raspravljali su što je to donijelo Hrvatskoj

1.7.2016.
19:11
VOYO logo

Prije tri godine, 1. srpnja 2013. Hrvatska je postala 28. članicom Europske unije. Treći rođendan Republika Hrvatska dočekuje kao jedna od 27 članica. Europa je pred povijesnim odlukama. Nimalo ne ohrabruje priznanje minsitra vanjskih poslova da Hrvatska u Uniji nije prepoznata.

Pozitivno u te tri godine jest porast prihoda od turizma, a i izvoz raste, kao i uvoz. Negativno: odljev mozgova, BDP raste manje od prosjeka EU, lošije su samo Rumunjska i Bugarska. I ono što najviše zabrinjava - Hravstka je najlošija članica po broju nezaposlenih u Uniji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gostujući u RTL-u Danas Jadranka Kosor, koja je kao premijerka zaključila pregovore, Vesna Pusić, kao prva minintrica vanjskih poslova europske Hrvastke i koja je nadzirala pregovore, te eurozastupnik Davor Ivo Stier komentirali su aktualnu situaciju oko Brexita, ali i poziciju Lijepe naše u europskoj obitelji. 

"Rast BDP-a, koji se ne bi u ovoj mjeri dogodio obzirom na političke turbulencije da nismo članica EU. Mladi mogu putovati, školovati se i odlaziti raditi u inozemstvo. Europskom unijom smo dobili stabilnost, mir i vladavinu prava", navela je Kosor prednosti ulaska u Europsku uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Promijenila se činjenica da smo u trenutku ulaska u EU imali gospodarski pad. Danas imamo gospodarski rast. Nije istina da smo lošiji nego kada smo ušli u Uniju. Istina je da su ostale članice počele puno brže rasti. Ali mi smo morali zemlju vratiti iz negativne bilance u pozitivnu. Tome je jako pridonijela Europska unija. Vlasnici manjih i srednjih tvrtki su jedva dočekali da se otvore carine. Cijele vrijeme se govori o velikom egzodusu, no 2015. godine je iz Hrvatske je otišlo neto oko 17.900 ljudi. To je mnogo. Cilj je da napravimo uvjete da odu učini, skupljati nova znanja, pa da se ti ljudi vrate i rade ovdje", poručila je Pusić.  

"EU nema ništa s arbitražom između Hrvatske i Slovenije. Ona može imati mišljenje, ali to je bilateralno pitanje između dvije zemlje. EU hvala na svakoj pomoći i sugestiji, ali arbitraža je jedan postupak na kojeg smo pristali, držali smo ga se jako striktno dok se niej objelodanilo da je slovenska strana naknadno dodavala papire s dodatnom argumentacijom u taj postupak", naglašava Pusić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ideja zajedničke obitelji europskih naroda nikako nije ocvala. Ovo je nova prilika za jačanje te ideje. Upravo na temeljima mira i stabilnosti, koji omogućavaju prosperitet i za države i za narode, mi kao nova članica imamo veliki prostor za nove inicijative", optimistično je komentirala Kosor odlazak Velike Britanije iz Unije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo