Kosor: Ne razmišljamo o ukidanju velikog harača

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je u ponedjeljak kako Vlada ne razmišlja o rebalansu proračuna, niti o ukidanju 'velikog harača' prije nego istekne zakon o kriznom porezu. Dakle do konca 2010.

15.3.2010.
18:26
VOYO logo

"Do kraja ovog mjeseca, negdje poslije Uskrsa, Vlada će donijeti paket mjera za osnaživanje tvrtki koje su se našle u osobito teškim poteškoćama i prije sredine 2008. godine. Te se mjere teško rađaju, postoji niz prepreka o kojima nećemo govoriti u javnosti", kazala je predsjednica Vlade Jadranka Kosor u emisiji Kako vlada Vlada Hrvatskog radija.

Kazala je kako ne razmišljaju o rebalansu proračuna, niti o ukidanju 'velikog harača' prije nego zakon o kriznom porezu ne istekne, dakle, do kraja 2010. godine. Izrazila je nadu da će s prinosima turističke sezone proračun lakše funkcionirati, a ponovila je da će akcijski plan za borbu protiv korupcije proširiti i na Ministarstvo poljoprivrede, kako bi se uveo dosljedan nadzor nad korištenjem poticaja i sva javna poduzeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije ni potvrdila ni demantirala da Vlada razmišlja o rezanju povlaštenih mirovina.

"Ne moram komentirati sve što piše u medijima", kazala je. Na primjedbu novinarke da su se branitelji "prilično uzbudili" zbog te nabave, pita: "Tko ih je uzbudio? Odakle novinarima ta informacija i na temelju čega? Kad govorim o odgovornosti , govorim i o medijima. Sve što možemo učiniti da bi smanjili rashode je i dalje na stolu, rade se simulacije i brojni razgovori. Sve treba 42 puta okrenuti", kaže Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da izbori u ovoj godini za Hrvatsku nisu dobra opcija, zato što bi se zaustavili pregovori.

Oko 700 milijuna kuna će se uložiti u Hrvatske željeznice i Kosor je izrazila nadu da nakon današnjeg štrajka neće više biti na relaciji ministar prometa Božidar Kalmeta - sindikat HŽ-a. Najavila je i ukidanje nerentabilnih pruga, što je odluka Kalmetinog resora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila sam prezadovoljna razgovorom s Rohatinskim

Komentirala je i tenzije na relaciji Banski dvori - guverner HNB-a. Priznala je da je povod sastanku o kojemu se pisalo u medijima bio istup Gorana Marića pred Saborom pa je guverneru Hrvatske narodne banke Željku Rohatinskom objasnila kako su "zastupnici - zastupnici", a da ona govori u ime Vlade i iznosi mišljenje o radu HNB-a u ime Banskih dvora.

"Odnosi između HNB-a i Vlade su odlični i ja ne znam kome odgovaraju te priče. Postojao je jedan razgovor i neću ga prepričavati, ali bio je vrlo ugodan i prijateljski i bila sam prezadovoljna", kazala je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201003150089006 arti-201003150527006 arti-201003150475006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo