Kosor će par dana prije izbora dobiti veliku pomoć!

Nekoliko dana prije parlamentarnih izbora premijerka Kosor trebala bi dobiti veliku podršku iz Europska unije. Naime, objavljeno je kako će se pristupni ugovori potpisati 1. ili 2.

20.7.2011.
22:06
VOYO logo

Hrvatska će pristupni ugovor s EU najvjerojatnije potpisati u Varšavi i to na prijelazu iz studenog u prosinac. Objavili su to u srijedu u Varšavi hrvatska premijerka Jadranka Kosor i njezin poljski kolega Donald Tusk.

Pomicanjem termina potpisivanja prema studenom, premijerka Kosor dobiva jak vjetar u leđa neposredno prije izbora koji bi – prema vladajućoj koaliciji – bili 4. prosinca. Iako je i bilo izgledno da će upravo Kosor staviti potpis na ugovor, sada će ga potpisati kao premijerka, a ne na čelu tehničke vlade. Tusk je termin objasnio time da je prosinac zauzet klimatskim samitom, sastankom Europskog vijeća i božićnim blagdanima, no detalje o potpisivanju dogovorit će s Kosor sredinom rujna kad će u Zagreb, kako je najavio, osobno donijeti završni tekst ugovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljska je, slažu se strani diplomati, napravila manevar u premijerkinu korist. Uostalom, poljski premijer svoju je sklonost hrvatskoj premijerki, kolegici i po stranačkoj liniji pučana – slično kao i mađarski premijer Viktor Orban – iskazivao i ranije. S druge strane, i Tusku odgovara potpisivanje ugovora u Varšavi, kao demonstracija značaja, posebice jer se i on priprema za izbore.

''Po mojim informacijama 1. ili 2. prosinca najraniji su mogući datumi za potpisivanje pristupnog ugovora. HDZ će, čini se, pokušati iskoristiti EU za stranačku, a ne za državnu stvar'', smatra Vesna Pusić. Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU objasnila je da bi za Hrvatsku bilo bolje da se ugovor potpiše 9. prosinca jer bi ga u tom slučaju potpisali šefovi država, a ne nižerangirani dužnosnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tehnički gledan, ugovor može potpisati bilo tko pa i veleposlanici akreditirani u EU, no na Europskom vijeću to bi ipak bilo na najvišoj razini jer će tamo biti šefovi država'', rekla je Pusić.

Vezani članak:

arti-201107200696006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo