Kosor Bandiću reže plaću za tri tisuće kuna

27.1.2010.
21:58
VOYO logo

arti-201001250633006Umjesto 20 tisuća kuna na mjesec, sisačka županica Marina Lovrić zarađivat će ubuduće najviše 13 tisuća, a najbolje plaćeni lokalni dužnosnik, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, ostat će bez gotovo 3 tisuće kuna jer ne može zarađivati više od potpredsjednika Vlade.

Ako u Vladi prođe predloženo rješenje, župani i nižerangirani lokalni dužnosnici prijete Ustavnim sudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najspornijom se ocjenjuje odredba prema kojoj se plaće svih čelnika lokalnih jedinica koji primaju neki oblik financijske pomoći iz državnog proračuna dodatno umanjuju za 20 posto. Ove bi godine lokalne jedinice trebale dobiti 5,2 milijarde kuna iz državnog proračuna, a njihov zajednički budžet bio bi oko 25 milijardi kuna.

To znači da im svaku petu kunu osigurava Vlada. Primjera radi, gradonačelnik Siska mora svoju plaću smanjiti za pet tisuća kuna jer njegov grad, kao i stotine drugih, prima pomoć iz proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Linearno smanjenje plaća od 20 posto pogodilo bi 15 županija te više od 200 općina i gradova koji se nalaze na području posebne državne skrbi.

Zakon je restriktivan i prema 12 tisuća zaposlenika u lokalnoj upravi jer lokalne jedinice za plaće mogu izdvojiti najviše 20 posto vlastitog proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako su na državnim jaslama, tada ni osnovica plaća i koeficijenti lokalnih službenika ne mogu biti veći od državnih. Prema prvim procjenama, na udaru te odredbe bilo bi 20-ak gradova i stotinjak općina koji bi morale smanjiti masu plaća ili broj zaposlenika. U gradovima najveći pad plaće slijedi gradonačelniku Poreča, 4,6 tisuća kuna, piše Večernji list.

Prethodni članak:

arti-201001270158006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo