'KORUPCIJSKA STIGMA SANADEROVOG HDZ-A I DALJE JE VRLO ŽIVA': / Treba li nakon afera Karamarko otići iz Vlade?

Image
Foto: PIXSELL, Hrvoje Jelavic, Zarko Basic
17.5.2016.
13:10
PIXSELL, Hrvoje Jelavic, Zarko Basic
VOYO logo

Podsjećaju da je Karamarko ujedno predsjednik Vladine Koordinacije za unutarnju politiku i upravljanje državnom imovinom, kao i potencijalni saborski zastupnik iz redova vladajućeg HDZ-a.

U GONG-u ističu da je dosad u medijima razotkrivena dva konkretna slučaja problematične interesne povezanosti Tomislava i Ane Karamarko: prvo, s lobistom MOL-a Jozom Petrovićem kojem je u interesu odustajanje RH od arbitraže oko INA-e, te drugo s tvrtkom "Migrit solarna energija" koju je Finska proglasila paravanom za ruski kapital koji je htio posao izgradnje nuklearke uvjetovan "porijeklom kapitala iz EU".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OTKRIVENI NOVI DOKUMENTI: Poslovnog partnera Ane Karamarko plaća čovjek koji je Sanaderu davao mito za MOL!

"Brojni medijski izvori, podaci i okolnosti navedeni u priloženom dokumentu značajno mijenjaju uvjete u kojima se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa 21. travnja 2016. negativno očitovalo o priopćenju kojim je GONG tražio da se Tomislav Karamarko izuzme od svih utjecaja na donošenje odluka vezanih uz INA-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, u ovakvim se okolnostima postavlja pitanje može li Tomislav Karamarko uopće nastaviti obnašati funkciju prvog potpredsjednika Vlade, ali i bilo koju drugu dužnosničku funkciju", navode u GONG-u.

Ključna je politička odgovornost

Mišljenja su da Povjerenstvo ima sužene ovlasti te da je u ovom slučaju ključna je politička odgovornost koja leži na aktualnom vodstvu HDZ-a, njegovim partnerima s kojima tvore vladajuću većinu, kao i premijeru Tihomiru Oreškoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nedostatak njihovog jasnog distanciranja od lobista privatnih interesa i njihovih 'prijateljsko-poslovnih' praksi pojačat će dojam da je korupcijska stigma HDZ-a Ive Sanadera i dalje vrlo živa", stoji u GONG-ovu priopćenju.

Image
KRIZNI SASTANAK U HDZ-u: /

Ljutiti Karamarko naredio da se u Saboru mora glasati i u srijedu i u petak

Image
KRIZNI SASTANAK U HDZ-u: /

Ljutiti Karamarko naredio da se u Saboru mora glasati i u srijedu i u petak

Sutra odluka Povjerenstva

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučit će u srijedu hoće li pokrenuti postupak protiv Karamarka zbog mogućeg sukoba interesa, nakon što su objavljeni podaci o poslovnom odnosu njegove supruge i Joze Petrovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva točka sjednice Povjerenstva, zakazane za srijedu u 10 sati, donošenje je odluke o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetu dužnosnika Tomislava Karamarka, objavilo je Povjerenstvo na svojim internetskim stranicama.

Prema uobičajenoj proceduri Povjerenstvo prvo donosi odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka, pa ako se odluči pokrenuti postupak na nekoj od sljedećih sjednica utvrđuje je li Karamarko povrijedio odredbe zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SKANDAL IDE DALJE: Ana Karamarko u intervjuu lagala o novcu koji je dobila od lobista MOL-a

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo