DAMIR TRUT ZA RTL / Koronavirus u Hrvatskoj, pomoćnik ministra: 'Djeluje se onako kako epidemiolozi kažu da treba raditi'

Stožer civilne zaštite objavio je koje mjere građani trebaju poduzeti, a Trut objašnjava da nema razloga za paniku

25.2.2020.
18:56
VOYO logo

Kompanija Ericsson Nikola Tesla potvrdila je u utorak da je prvi hrvatski građanin koji je zaražen koronavirusom zaposlenik te tvrtke i da je proteklih dana boravio u Milanu.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tijekom današnjega dana u toj kompaniji su bili epidemiolozi i obavili su razgovore sa svima koji su bili ili mogli biti u kontaktu s njim, napravili su sliku mreže svih koji su se susretali s njime i uzeli anamnezu od njih'', kazao je pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut u razgovoru za RTL Danas.

Mnoge je potvrda koronavirusa u Hrvatsku zabrinula, ali Trut, kao i liječnici tijekom dana, smiruje situaciju i objašnjava da nema razloga za paniku: ''Ako nitko nije odveden u bolnicu, znači da nema većih problema''.

S obzirom na to da RTL s Ericssonom dijeli dobar dio prostorija, mnoge zanima i može li tu biti nešto problematično, a Trut je opetovao: ''Ako nema nikakvih problema ili se nitko ne osjeća loše, nema nikakve prepreke da se koriste te prostorije''.

U međuvremenu pojavile su se informacije da koronavirus može preživjeti i devet dana na glatkoj površini pa se i neki u RTL-u pitaju jesu li već svi zaraženi, ali Trut je upozorio da uopće ne zna je li to točan podatak i podsjetio da znanstvenici još puno istražuju: ''Postoje različiti nalazi, mislim da nema takve bojazni''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

''Bitno je reći da koronavorus razvija simptome slične gripi, lake simptome i više od 80 posto oboljelih su vrlo lakih simptoma i to jednostavno prebole'', istaknuo je Trut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stožer civilne zaštite danas je aktiviran, istaknuo je: ''Imali smo početak sjednice u zgradi Vlade gdje smo izvijestili premijera i dao nam je smjernice kako raditi i mi smo u aktivnom radu te smo tijekom današnjega dana proizveli smjernice i upute kako se ponašati, a može ih se pročitati na stranicama HZJZ-a, Ravnateljstva civilne zaštite i ministarstva, točno pišu sve upute za svakog građanina kako treba postupati kada se nalazi u određenoj situaciji''.

Neki od radnika i radnica pitaju se kako je moguće da su informaciju o zaraženom zaposleniku dobili od njegove obitelji, a ne od nadležnih službi koje brinu o sprečavanju daljnjeg širenja koronavirusa, na što je Trut odvratio: ''Nisam siguran jeste li u pravu jer po potvrdi da je pacijent obolio od koronavirusa epidemiolozi su odmah došli u kompaniju i krenuli raditi anamnezu. Sukladno tome bila su dva epidemiologa i pregledavali su sve koji su bili u kontaktu sa zaraženim i tako je i u svim drugim slučajevima''.

''Djeluje se sukladno struci, kako epidemiolozi kažu da treba raditi'', istaknuo je Trut i zaključio da s obzirom na to da epidemiolozi nisu došli i u RTL ''pretpostavlja da su vjerojatno došli do zaključka da tu nema ugroze''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo