što nas čeka u budućnosti / Koronavirus ostavlja posljedice i na tržište nekretnina u Hrvatskoj: Cijene bi mogle pasti, ali...

Image
Foto: RTL / PIXSELL / Pixabay

Stručnjaci vjeruju da će, ako i bude krize na tržištu nekretnina, ona biti blaža od one koja je slijedila nakon 2008.

25.5.2020.
21:00
RTL / PIXSELL / Pixabay
VOYO logo

Do početka krize zbog koronavirusa tržište nekretnina bilo je u silovitom usponu. Cijene su dosegnule razinu iz 2008. Za oporavak nakon te krize trebalo je dugih 12 godina. Sada se mnogi boje da bi zbog koronavirusa i posljedica koje je ostavio na gospodarstvo cijene nekretnina mogle pasti, ali i da će se smanjiti broj kupoprodaja.

Luka prodaje stan u kojem živi i kupuje veći. Zbog koronavirusa, ali i potresa u Zagrebu, činilo se da će cijene padati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekad se govorilo da su prodavatelji diktirali cijene, sada s obzirom na trenutno stanje govori se da će cijene diktirati kupci. Međutim po oglasima i po trenutnim cijenama ja još uvijek ne vidim taj pad cijena", rekao je Luka Rašić za HRT

I doista, cijene nekretnina još ne padaju iako se neko vrijeme nije trgovalo. Sada se tržište pokrenulo, ali promet je manji nego prije pandemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutno za Slavoniju i Baranju nema drastičnih promjena, tržište je stabilno, ništa se nije promijenilo. Naravno da će neko duže razdoblje pokazati koji su razmjeri eventualne štete", kazao je vlasnik agencije za nekretnine Krunoslav Šabić.

Tržište nekretnina, pokazalo je iskustvo, uvijek prati kretanje BDP-a, ali s tri mjeseca zakašnjenja. Usto, upitno je hoće li najesen biti novog kruga subvencioniranja stambenih kredita. Taj program trajao je četiri godine, a APN prema zakonu mora jedanput na godinu provesti natječaj, što je učinjeno u ožujku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na to da sad vlada više ne postoji, da će na jesen biti nova vlada, pitanje je hoće li biti APN-a ili ne, o tome se spekuliralo, ali sad s novom vladom vidjet ćemo što će biti najesen", istaknuo je vlasnik agencije za nekretnine Boro Vujović za HRT

Neizvjesno je i hoće li se građani u ovakvim uvjetima upuštati u zaduživanje na duge staze. Već sada  su neke banke počele odbijati klijente zaposlene u sektorima pogođenima posljedicama pandemije. A promijenio se odnos omjera zaloga na nekretnini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U zadnjih nekoliko godina kad smo išli kupovati stan od kojih 100.000 €, hipoteka je mogla biti 1:1, što znači ako vam banka procijeni nekretninu na 100.000 €, vi možete dobiti 100.000 € kredita. Međutim sada su se počele razlikovati jako kupoprodajna cijene i ono što banka procjenjuje", kazala je financijska savjetnica Ivona Mijatović Dautović.

Stručnjaci vjeruju da će, ako i bude krize na tržištu nekretnina, ona biti blaža od one koja je slijedila nakon 2008. Jer, kažu, nema viška neprodanih stanova, banke imaju novca, a građani ušteđevinu. Sigurno je da će zasad kupovati ili prodavati nekretnine onaj tko mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo