Zašto je tako? / Koronagovor: Otkako broj oboljelih pada, mijenja se i terminologija - od nogometa do rata

Cijelo se vrijeme nastoji poticati solidarnost i zajedništvo

20.4.2020.
22:50
VOYO logo

Ovih dana uobičajeno je reći da su liječnici ljudi na prvoj liniji obrane, a često se može čuti o proboju virusa u staračke domove, ali i o ratu protiv nevidljivog neprijatelja i o tome da u svakom ratu ima pete kolone.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije tako samo u Hrvatskoj. I Donald Trump se proglasio ratnim predsjednikom i Boris Johnson je govorio da se bitka može dobiti samo ako su svi unovačeni.

Ratnim rječnikom odnosno ratnom terminologijom želi se potaknuti zajedništvo i borbenost i važnost trenutka iako za Hrvatsku koja je ne baš tako davno bila u ratu to za mnoge ne evocira baš najljepše osjećaje.

Stoga je zanimljivo da se otkad broj oboljelih pada ratna terminologija mijenja u ono što Hrvati najbolje razumiju - u nogometnu: Dobili smo utakmicu, moramo paziti da si ne zabijemo gol u zadnjoj minuti. 

Ratna terminologija je utemeljena u jednostavnom pučkom razumijevanju gdje se borba protiv koronavirusa doživljava kao neki vanjski napad na koji odgovaraju naša antitijela i to je ta slika borbe i borbe i rata.  Još više je to izraženo u slučaju epidemije, no protiv takve terminologije se jako bore lingvisti i intelektualci diljem svijeta, upozorila je Kristina Štrkalj Despot s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Nogomet je vezan uz utakmicu i prikladan je za opušteniji pristup priči jer ne izaziva paniku. No obje su konceptualizacije slične jer virusa predstavljaju kao neprijatelja kojega je potrebno pobijediti i problem je što su obje pogodne za političare i u trenutku kad sve ovo završi oni će izaći iz cijele priče kao pobjednici – neki generali ili vođe utakmice – tako da će na tome dobiti puno bodova pa nije ni čudno da se toliko koriste tim metaforama, zaključila je Štrkalj Despot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo