dosta im je svega / Korisnici splitskog Doma 'žive u kavezu': 'Imam šest uputnica, pukao mi je zub, a nikud ne možemo'

Image
Foto: RTL

Povjerenica Doma u Vukovarskoj rekla je da će se kretanje korisnika u Domu provoditi na način koji propisuju nadležna tijela

6.5.2020.
9:34
RTL
VOYO logo

Stanari splitskog Doma za starije i nemoćne u kojem je koronavirus odnio 19 života, već 50 dana ne izlaze iz Doma. 

"Moram uzeti novi aparat za šećer, imam pet, šest uputnica za u doktora. I jedan mi je zub pukao do korijena. Moram frizeru, pedikeru. A ne možemo nigdje. Nikome nema 'mrdanja'. Sjediš u četiri zida i buljiš u jednu točku. Ne može se više. Evo, sutra je 50 dana da nisan izišla odavde", rekla je jedna od štićenica Doma za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požalila se kako se osjeća kao da je u kavezu. Kaže da je sita svega. K svemu tome, još je i šećeraš pa bi trebala hodati, ali nema gdje.

"Kako sam?! A kako ću bit? Kao u kavezu. Evo, samo hodam tamo-vamo ovih metar-dva što imam. Od vrata do prozora. I to ti je sve. Prođem tu rutu u tri koraka. Kao u samici. Vidjela sam one umirovljenike u Zagrebu kako pjevaju i plešu u domovima. A sad mi se više ni televizija ne da gledati. Sita sam i vijesti i korone i svega. Pogodilo me, pa što ću", rekla je stanarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onda kad je zbog koronavirusa u domu nastala sveopća panika, dvaput je, podsjeća, stanarima u apartmanskom krilu izmjerena temperatura. I od tada im nitko više ne dolazi. Žalila se da ih nitko ne posjećuje osim djelatnika Crvenog križa.

"Sad su nas zakovali, stavili su tamo do lifta najlon, cijela je njihova centrala u najlonu, kancelarije, sve. I stepenice su zagradili najlonom, tako da ne možemo sići nikako. Nigdje ne možemo i ništa nam ne govore. I što je najgore, nitko nije kriv za sve ovo. Vidjela san sve na televiziji. Očajno. Ali još sam svjesna. Bogu hvala, dobra u glavi. U normali. Ali što bi da nisam", kazala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apartmanski korisnici mogli su već ranije napustiti Dom"

Povjerenica Doma u Vukovarskoj, Helena Bandalović, rekla je kako će se kretanje korisnika u Domu provoditi na način koji propisuju nadležna tijela.

"Kretanje korisnika bez ograničenja provodit će se u vremenu i na način koji propisuju nadležna tijela (MDOMSP; Stožer civilne zaštite RH; Hrvatski zavod za javno zdravstvo; Zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije...) vodeći pri tome računa o ukupnoj epidemiološkoj situaciji u Domu, i u interesu korisnika i u interesu šire zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apartmanski korisnici, koji su to željeli, već ranije su mogli napustiti Dom, dakako pod uvjetima da su prethodno bili zdravstveno/epidemiološki tretirani, odnosno zavedeni u Registar samoizolacije", kazala je.

Poručila je i kako svi koji mogu i žele mogu održavati tjelesne aktivnosti u svojim sobama ili na balkonima uz pridržavanje socijalne distance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo