HRVATSKA EKIPA ZA POMOĆ / Konvoj za traženje unesrećenih u ruševinama kreće prema Turskoj

Image
Foto: Emica Elveđi/PIXSELL

Turska je nakon katastrofalnog potresa koji ju je jutros pogodio, zatražila međunarodnu pomoć putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije, Mehanizma za civilnu zaštitu Europske komisije

6.2.2023.
19:27
Emica Elveđi/PIXSELL
VOYO logo

Pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, odnosno modul za urbano traženje unesrećenih u ruševinama, iz Jastrebarskog u ponedjeljak u kasnim popodnevnim satima kreće u Tursku pomoći u potrazi za unesrećenima u katastrofalnom potresu.

Radi se o modulu srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina u kojem je 40 pripadnika s opremom i 10 pasa za spašavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAKO JE OVO MOGUĆE? /

Razoreni gradovi, tisuće stradalih, zgrade koje padaju kao kule od karata... Ovaj potres jednak je onom iz 1939. kad je poginulo čak 33 tisuće ljudi

Image
KAKO JE OVO MOGUĆE? /

Razoreni gradovi, tisuće stradalih, zgrade koje padaju kao kule od karata... Ovaj potres jednak je onom iz 1939. kad je poginulo čak 33 tisuće ljudi

Šalejmo modul za urbano traganje

Turska je, naime, nakon katastrofalnog potresa koji ju je jutros pogodio, zatražila međunarodnu pomoć putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije (ERCC - The Emergency Response Coordination Centre), Mehanizma unije za civilnu zaštitu Europske komisije.

Hrvatska je, u koordinaciji Operativnog centra civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, ponudila pomoć modula za urbano traganje i spašavanje srednje kategorije (MUSAR), koju je Turska prihvatila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi tima putuju u konvoju od deset vozila, a ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut je u izjavi novinarima u Jastrebarskom istaknuo da se radi o osposobljenim, utreniranim ljudima, s certifikatom Europske komisije za tu vrstu spašavanja, odnosno za zadaće velike zahtjevnosti.

"Iskusni su, bili su na više vježbi, ali i na potresu u Albaniji te potresima u Hrvatskoj, petrinjskom potresu", rekao je Trut u logističkom centru Ravnateljstva prije njihovog odlaska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pripremi još jedan zamjenski tim

Članovi tima djelatnici su Ravnateljstva CZ MUP-a, pričuvnici Državne intervencijske postrojbe, a ima i pripadnika HGSS-a (vodič pasa). U pripremi je i još jedan tim, ako će biti potrebe, koji će ih zamijeniti budući da će oni u Turskoj biti 10-ak dana, dodao je Trut.

Naveo je i da Javna intervencijska postrojba sveukupno ima oko 500 pripadnika, dio njih su profesionalci, a dio volonteri pričuvnici koji su različitih snaga (vatrogasci, udruge za potražne pse, HGSS-a…). Tim će u Tursku, očekuje se, doći tijekom sutrašnjeg dana ili tijekom iduće noći, a po dolasku se javljaju UN-ovom zapovjedništvu u kojem su i predstavnici EK i oni će im odrediti lokaciju na koji će ići. "Idu prema južnom dijelu Turske u kojem je bio epicentar potresa", dodao je Trut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idu kamionima jer oprema se ne može voziti avionom

Putuju kamionima i kombijima budući da je riječ o opremi koja se ne može voziti avionom, a postrojba ima samodostatnost za desetak dana odnosno sa sobom vozi i hranu, vodu, opremu za smještaj (šatori).

Turska je velika zemlja, podložna potresima i ima jako opremljene postrojbe, ali pogodio ju je katastrofalan potres s puno poginulih, ozlijeđenih, puno srušenih zgrada te će trebati puno snaga, rekao je Trut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Na Mehanizam EU se do sada prijavilo 13 zemalja, Hrvatska među prvima, a Trut je istaknuo i pomoć Turske kada su Hrvatsku pogodili potresi. "Na tome im zahvaljujemo, a i na ovaj način, slanjem tima", rekao je te poželio sreću spasiteljima u obavljanju zadaća. "Siguran sam da će pomoći ugroženom stanovništvu", rekao je. Među 10 psa je i 9-godišnji Gizmo, a vodič je objasnio kako psi po dolasku prvi izlaze na na ruševinu, mirisom lociraju "bitne točke" i nakon toga kreće rad spasitelja.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo