'Desno, dva tri - kamo ide Europa' / Kontroverzni film o jačanju desnice na Motovun film festivalu: od proslave u Čavoglavama do mladeži HČSP-a

Image
Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL

'Bit će to prilika da se iz prve ruke čuju iskustva autora, čija je slika Hrvatske, od proslave u Čavoglavama do mladeži HČSP-a, uzrokovala buru medijskih reakcija', ističe s motovunskog festivala.

21.7.2016.
17:02
Nina Djurdjevic/PIXSELL
VOYO logo

"Desno, dva tri - kamo ide Europa", dokumentarni film o jačanju desnice koji je nedavno izazvao kontroverze u hrvatskoj javnosti, prikazat će se na ovogodišnjem Motovun Film Festivalu (MFF), koji se održava od 26. do 30. srpnja, a njegov autor Christopher Bobyn tom će prigodom prvi put posjetiti Hrvatsku i Motovun, najavljeno je u četvrtak iz MFF-a.

Njemački dokumentarac, koji govori o jačanju desnice u četiri europske države, najdužim svojim dijelom o Hrvatskoj, emitiran je u programu TV stanice Arte, a u Motovunu će prvi put biti prikazan u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit će to prilika da se iz prve ruke čuju iskustva autora, čija je slika Hrvatske, od proslave u Čavoglavama do mladeži HČSP-a, uzrokovala buru medijskih reakcija", ističe s motovunskog festivala.

Prikazat će se u sklopu programa "Gdje ste bili 2016?", koji se u predizborno vrijeme bavi rastom desnog ekstremizma i konzervativnom revolucijom u zemljama Europe. Uz njega, u programu su njemački film "Mi smo mladi. Mi smo snažni." (Burhan Qurbani) o jačanju ekstremizma nakon pada Berlinskog zida, nizozemski "Model Erpatak" (Benny Brunner, Keno Verseck) o lokalnom šerifu koji u malom mađarskom selu uvodi totalitarnu vlast, grčki "Fascism Inc." (Aris Chatzistefanou), svojevrsni presjek razvoja desnog radikalizma u Europi, izraelski "Zasluga za ubojstvo" (Vladi Antonevicz) o ruskoj ekstremističkoj bandi koja krvavo obračunava s nepoćudnima, i poljski "Posljedice" (Wladyslaw Pasikowski), triler o antisemitizmu u Poljskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje "Gdje ste bili 2016?" filozof i publicist Srećko Horvat odgovorit će u svom predavanju "Vodič kroz raspad Europe za početnike", dok će Boris Dežulović i Predrag Lucić izvesti "Melodije smijeha i slobode".

Studenti koji su zbog neisplaćenih stipendija kampirali pred Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa u Motovunu će raditi ulične intervencije, a udruga "Are You Syrious" pozivat će posjetitelje da se pridruže u pomaganju izbjeglicama koje borave u našoj zemlji.

S Festivala najavljuju i da će se, u suradnji s udrugom Arterarij čitati knjige Harukija Murakamija, Marguerite Duras i drugih autora "u čijim su tekstovima konzervativne hrvatske udruge prepoznale pedofiliju, vampirizam, kanibalizam i perverzije, te ih kao takve pokušale izgurati iz prijedloga školskog kurikuluma".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz "ad hoc događanja i ulične intervencije" program će završiti velikim turnirom u obaranju šaka pod nazivom "Tražimo najčvršću hrvatsku desnicu".

"Motovunsko 'brdo filmova' pretvara se ove godine, dakle, u 'brdo otpora', želeći tako označiti godinu koja će sasvim sigurno završiti u povijesnim udžbenicima, u ozračju sumorne eskalacije nacionalizma, nasilja, klerikalizma i netolerancije, koji su se proširili Europom", ističe se u najavi organizatora festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo