KONTROLORI ZET-A OTKRILI NA KAKVE SVE IZGOVORE NAILAZE: / 'Uđemo u tramvaj, a dečko nam počne pričati španjolski. E, neće ići...'

Image

Zagrepčani su podijeljenog mišljenja - neki ne podržavaju vožnju bez karte, a nekima je to opravdani bunt: 'Zašto bih plaćao kartu, ne dam za kartu. Ne. Stvar je principa.

16.1.2020.
20:20
VOYO logo

Iako polusatna karta u Zagrebu košta četiri kune i dalje je puno onih koji se voze bez karte i time riskiraju visoke kazne. Ekipa HRT-a je bila u patroli sa ZET-ovim kontrolorima koji navode kako se bez karte najviše voze studenti. Kontrolori ZET-a u tramvaje ulaze u civilnoj odjeći. Već nakon ulaska procjenjuju tko nema kartu i u 80 posto slučajeva su u pravu.

"Najčešći izgovori su da su zaboravili novčanik kod kuće, da su ušli na prošloj stanici ili da su bili zamišljeni pa su zaboravili kupiti kartu", kazao je kontrolor Ivan Plejić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima i 'Španjolaca'

No, neki od prekršitelja su i kreativniji od toga. Ima raznoraznih anegdota.

"Uđemo u tramvaj, a dečko se predstavi kao Španjolac i počne pričati španjolski. Ali OK, neki kolege znaju španjolski, pa uspijemo riješiti. I onda dobiju kaznu", ispričao je kontrolor ZET-a Ivan Basić za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazne od 500 do 800 kuna, ali ako se plati odmah, onda je 250

Ipak, u ZET-u napominju da cilj nije kažnjavati, već educirati. U 2019. godini ispisali su kazni za oko 45.000 kuna. "Iznosi kazne su od 500 do 800 kuna. Ako prekršitelj plati kaznu sukladno obavijesti putniku koje izdaje kontrolor, kazna iznosi 250 kuna, navodi za HRT Domagoj Zeba, glasnogovornik ZET-a.

No, Zagrepčani su podijeljenog mišljenja - neki ne podržavaju vožnju bez karte, a nekima je to opravdani bunt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto bih plaćao kartu, ne dam za kartu. Ne. Stvar je principa. Uništili su grad Zagreb, Bandić i ekipica. Zašto bih njima plaćao kartu, da netko krade novce sistematski. Ne dam, nikad neću kartu platiti, nikad. Uživajte ugodan dan", kazao je u kamere HRT-a jedan od putnika.

Novi zakon: Za verbalni ili fizički napad na djelatnike ZET-a može se i u pritvor

Važno je za napomenuti kako je od početka 2020. na snazi novi zakon: fizički ili verbalni napad na djelatnike ZET-a smatra se napadom na službenu osobu. To podrazumijeva mnogo rigoroznije kazne, pa čak i pritvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo