Kontrolori popisa prevareni za 1.360 kuna?!

I prije nego što su počeli s radom, kontrolorima koji su sudjelovali u popisu stanovništva rečeno je da će dobiti 170 kuna dnevnica za svaki dan proveden na obuci.

3.5.2011.
12:31
VOYO logo

"Niti smo potpisali ikakve ugovore, niti znamo koliko ćemo i kada biti plaćeni za posao koji smo naporno radili", požalilo se nekoliko popisivača, ali i njihovih kontrolora i instruktora.

"Nije mi jasno kako je moguće da i dalje radimo bez ikakva ugovora. Jedino što znam o načinu isplate jest to da će novac sjesti na tekući račun jer su od nas tražili brojeve naših računa. Prije nego što smo počeli s radom, bilo nam je rečeno da ćemo dobiti pet do šest tisuća kuna fiksno i još 170 kuna dnevnica za svaki dan proveden na obuci", ispričala je Večernjem listu kontrolorka koja je radila na području Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izračunala je da će za osam dana koliko je provela na obuci zaraditi dodatnih 1.360 kuna, ali od toga neće biti ništa.

Nije jasno zbog čega su nekim kontrolorima obećavali da će im biti isplaćeni dani koje su proveli na obuci, kad za to nije ni postojala mogućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Ivan Kovač potpisao je još 21. veljače odluku o određivanju naknade za rad sudionicima popisa stanovništva. U toj odluci, među ostalim, stoji da će kontrolorima biti isplaćeno točno 5.000 kuna, a instruktorima 6.000 kuna te da je u taj iznos uračunata i naknada za vrijeme provedeno u obuci.

Sami popisivači zaradit će najmanje. U prosjeku će dobiti oko 3000 kuna te još 680 kuna za četiri dana obuke. Ispada da su dnevno mogli zaraditi oko 110 kuna. U prosjeku su, ispada, popisali između deset i petnaest osoba dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni zavod za statistiku reagirao je na članak kojeg je obajavio Večernji list, a kojeg je prenio Danas.hr.

"U Odluci o određivanju naknade za rad sudionicima popisa stanovništva, kućanstava i stanova od 21. veljače 2011. jasno je i nedvosmisleno određena naknada svim sudionicima popisa. Navedenom odlukom visina naknade popisivačima za obavljanje poslova ovisi o broju jedinica odnosno osoba, kućanstava i stanova koje je popisivač popisao, uz naknadu u iznosu od 170 kuna po danu sudjelovanja u poduci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontrolorima, kao i svim ostalim sudionicima, naknada je određena u jedinstvenom neto iznosu. Za kontrolore ona iznosi 5.000 kuna. Dakle, kontrolori nisu 'ostali bez 1.360 kuna', budući da takva naknada nikada nije ni bila planirana.

Navedena odluka dostavljena je županijskim popisnim povjerenstvima i Popisnom povjerenstvu Grada Zagreba i koordinatorima za županije i Grad Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tome, informacija o visini naknada iz navedene odluke pravodobno je stavljena na raspolaganje svim sudionicima popisa. Naknada je određena za cjelokupan angažman kontrolora kao jedinstvena, a poslovi kontrolora obuhvaćaju i prisustvovanje na poduci kao i držanje poduke popisivačima te ne postoji nikakva osnova za drugačije tumačenje visine naknada", navodi se u priopćenju Državnog zavoda za statistiku.

specijal-201012070191004-više o temi Popis stanovništva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201104270056006 arti-201104280742006 arti-201104180833006

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo