RAZBIJANJE TABUA / Kontracepcija 'od A do Ž': Lucijina knjižica otkriva istine i laži o zaštiti. 'O ovome treba pričati'

Image
Foto: Shutterstock / Lucija Tešija

Farmaceutkinja i nutricionistica Lucija Tešija izdala je prvi besplatni e-book, odnosno online knjižicu, u kojoj mlade, prvenstveno žene u Hrvatskoj želi educirati o kontracepciji od 'a do ž'. U njoj mlade uči o vrstama kontracepcije, učinkovitosti, njihovim pozitivnih i negativnim stranama, kako odabrati ginekologa i ispravno koristiti prezervativ

10.2.2024.
13:50
Shutterstock / Lucija Tešija
VOYO logo

"Na društvenim mrežama sam dobivala dosta upita o kontracepcijskim pilulama. Žalosno je da su mlade žene imale osjećaj da su im pilule bile nametnute bez da im je objašnjeno kako funkcioniraju i zašto se prepisuju, bez da su znale njihove nuspojave i kome se mogu obratiti oko te teme. Govorile su mi ‘ja se ne osjećam kao ja na pilulama'", kaže za Danas.hr farmaceutkinja i nutricionistica Lucija Tešija koja je izdala prvi besplatni e-book, odnosno online knjižicu "Sve o kontracepciji", u kojoj mlade, prvenstveno žene u Hrvatskoj želi educirati o kontracepciji od "a do ž".

Osim informacija o vrstama kontracepcije, njihovoj učinkovitosti, rizicima i nuspojavama, navodi i njihove dobre strane (kao što su smanjivanje rizika od karcinoma jajnika, endometrija i debelog crijeva što vrijedi za određene vrste hormonske kontracepcije). Stručne pojmove prevela je na jednostavan jezik koji mogu razumjeti adolescenti pa im tako objašnjava kako funkcionira ženski reproduktivni sustav, kada i kako odabrati ginekologa i koje sve preglede treba obaviti prije početka uzimanja određene vrste kontracepcije. U knjižici ima i zanimljivih zadataka, odnosno vježbi s kojima žene u praksi mogu testirati ono što su naučile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Lucija Tešija

'Neznanje je štetno': Istraživanja kažu da svaki peti adolescent u Hrvatskoj ne koristi zaštitu

Mlade uči i kako ispravno koristiti prezervativ te kako ga pravilno staviti. U njoj istovremeno razbija stereotipe o kontracepciji i mitove o tome kada žena zaista može ili ne može ostati trudna.

"Željela sam mladima prenijeti informacije koje će im biti bitne na vizualno atraktivan način. Nismo ih htjeli zagušiti informacijama jer želimo da ovu knjižicu doista pročitaju", govori. Do sada je knjižicu pročitalo preko 1100 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od toga su 96 posto žene. Jedna mi se djevojka javila da se prestrašila kada je vidjela knjižicu od 70 stranica budući da ima nisku koncentraciju. Ali kaže da je sama sebe iznenadila s koliko je zanimanja i pažnje sve pročitala budući da je na svakoj stranici jasno istaknuta glavna poruka pa je sve išlo lako”, objašnjava Tešija.

Nakon čitanja su joj se javile i druge djevojke koje su mislile da znaju dosta o kontracepciji, no ova ih je knjižica "razoružala". Shvatile su koliko je tematika zapravo široka i naučile dosta toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo polovica trudnoća između 2015. i 2019. su bile 'slučajne'

U slobodno vrijeme se bavi savjetovanjem žena s hormonalnim problemima, pa joj teme menstrualnog ciklusa i kontracepcije nisu strane. "Vidjela sam da žene ne znaju pratiti svoj menstrualni ciklus, da ne znaju dovoljno o nuspojavama primjerice pilula i da je to područje u kojem treba dosta edukacije. Neznanje je uvijek štetno, pogotovo ako ti stradava zdravlje. Kontracepcija je važna u jednu ruku kao zaštita od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti, a bitno je također znati koja pruža zaštitu od čega i što ona sa sobom nosi. Ja ne zagovaram pilule, svejedno mi je što će netko uzimati. Ali mi je žalosno za čuti kad netko ima predrasude o kontracepciji ili sluša neke mitove”, objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proučavanjem studija provedenih u Hrvatskoj, zaključila je da mladi premalo koriste kontracepciju te da su podaci o edukaciji i znanju mladih o metodama kontracepcije poražavajući. “Prezervativi su zastupljeni, ali se ne koriste uvijek. Često tijekom prvom seksualnog odnosa mladi ne koriste ništa od kontracepcije”, istaknula je.

I zaista, statistika je neumoljiva. Neka starija istraživanja kod nas su pokazala da 20 posto seksualno aktivnih adolescenata, u prijevodu svaki peti, ne koristi nikakvu zaštitu, a da je prezervativ koristilo tek 43 posto adolescenata kod prvog spolnog odnosa. Prema jednom novijem istraživanju provedenom u srednjim školama 2019. godine, 41,4 posto učenika je navelo da koristi prezervative, dok njih 64,5 posto smatra da je prekinuti snošaj pouzdana metoda kontracepcije. S druge strane, u razdoblju između 2015. i 2019. u Hrvatskoj je gotovo svaka druga trudnoća bila slučajna, odnosno njih 49 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kod nas nema puno novijih istraživanja o obrazovanju oko seksualnog i reproduktivnog zdravlja i to je područje nedovoljno istraženo. Istovremeno je i dosta škakljivo područje jer je teško dobiti privolu roditelja za intervjuiranje maloljetnika”, ističe Tešija dodajući da je se u Hrvatskoj premalo priča o seksu, kontracepciji i seksualnosti.

Image
Foto: Lucija Tešija / Sve o kontracepciji

'Mladi se nemaju gdje informirati, a roditelji ne znaju kako s njima pričati o kontracepciji'

Ni roditelji često ne znaju kako s djecom pričati o ovoj temi, a često ni sami nisu dovoljno educirani. Ovo je, kaže, prilika i za njih da nauče dosta kako bi s adolescentima mogli otvoreno razgovarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki broj mladih danas informacije o kontracepciji ili spolno prenosivim bolestima nalaze na internetu gdje one mogu biti iskrivljene ili netočne, a mnogi od njih znaju navesti tek jednu ili dvije metode kontracepcije. Što se tiče samog obrazovanja maksimalan broj sati u cijelom osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju posvećen seksualnom i reproduktivnom zdravlju obuhvaća oko 42 školska sata. Stvaran broj je, upozorava Tešija, i manji od toga jer u tu satnicu ulaze teme kao što su osobna higijena, prehrana i fizička aktivnost.

“Oni nemaju gdje sve te informacije saznati jer nisu lako dostupne. Dosta žena nažalost nema svog ginekologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a trebala bi, kao što svatko od nas recimo ima svog zubara. Treba im takva osoba koju mogu doći i pitati sve što ih zanima o ovoj temi", ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezina knjižica “Sve o kontracepciji” je besplatna i dostupna svima na internetu. Prvenstveno je namijenjena mladim ženama, ali nije na odmet da ju pročitaju i muškarci. Cilj joj pomoći mladim ženama da nauče kako pratiti i slušaju znakove svoga tijela, pratiti vlastiti ciklus ne oslanjajući se samo na aplikacije, ali i informirati ih o raznim oblicima kontracepcije na tržištu.

Samo pisanje knjižice je trajalo oko mjesec dana, a tu je imala pomoć kolega farmaceuta. Vizualno ju je sama uredila i kako kaže, laički obradila u jednom popularnom programu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠTETNE ILI IPAK NE? /

Liječnica progovorila o moru mitova o kontracepcijskim pilulama, a za neke je navela da su suludi

Image
ŠTETNE ILI IPAK NE? /

Liječnica progovorila o moru mitova o kontracepcijskim pilulama, a za neke je navela da su suludi

Uskoro kreće i s predavanjima

"Možda netko ne želi koristiti hormone, ali nije svjestan da nema veliki izbor. Ali, onaj tko želi koristiti hormone, bitno je da znaju sve njihove negativne i pozitivne strane. Želja mi je zapravo educirati mlade žene da bi mogle samostalno donijeti odluku o svom tijelu”, ističe Lucija i podsjeća da je većina kontracepcijskih metoda obaveza žene te je njihovo tijelo podložno promjenama tijekom korištenja tih metoda.

Lucija je aktivna i na Instagramu gdje dijeli savjete za žene koje imaju sindrom policističnih jajnika te ih educira o simptomima, prehrani i načinima na koji se mogu nositi s njim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjižica "Sve o kontracepciji" nastala je u sklopu EU projekata solidarnosti otkud se i financirala, a uz nju planira i online tematska predavanja koja će objaviti na YouTubeu ili Instagramu kako bi dodatno proširila teme kojih se dotaknula u knjižici.

"Vidjet ću koliki će interes biti za njih pa odlučiti ima li potrebe za takozvani “Q&A”, odnosno jedan video gdje ću odgovarati na sva pitanja mladih koji se jave. E-book je morao biti sažet i nisam mogla ići u širinu da se mladi čitajući ga ne izgube. Na predavanjima bih još opširnije obradila te teme. I idućih mjesec dana planiram prvo predavanje, a svi koji su preuzeli e-book dobit će na mail pozivnice", najavljuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Na školskim jelovnicima dominiraju mliječni obroci, kuhanih jela je manje. Ravnatelj: 'Trebamo više ljudi u kuhinji'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo