Bjelovarski Argonauti / Kontinentalci koji su osvojili Maraton lađa imaju velike planove: 'Preveslat ćemo Jadran''

Pustolovina je za Argonaute počela danas, a trebala bi završiti iduće nedjelje u Savudriji

18.10.2020.
19:10
VOYO logo

Od Prevlake do Savudrije veslima - u samo tjedan dana. Plan je to bjelovarskih veslača koji su jutros u šesterosjedu krenuli u avanturu života: preveslavati Jadran.

Ranom zorom krenuli su s najjužnjje točke Hrvatske, a u poslijepodnevnim satima pozdravili zidine Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S prvim zrakama sunca na Prevlaci otisnuli su se od obale ispisati povijest. Ekipa Argonauta iz Bjelovara ostvaruje svoj san za koji su se spremali godinu i pol - preveslavanje Jadrana.

"Ma neopisivo, cijelu noć nisam spavao. To je priča koja ostaje za cijeli život", rekao je Filip Florjan, veslač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nova misija /

Kajakaši krenuli na eko-ekspediciju od Prevlake do Savudrije

Image
Nova misija /

Kajakaši krenuli na eko-ekspediciju od Prevlake do Savudrije

Prvi dan veslaju od Prevlake, uz dubrovačke zidine do Šipana.

"Trenirali smo cijelu prošlu zimu, ujutro se budiš u tri u Bjelovaru i krećeš na jezero Šoderica. Kanui su nam ujutro bili puni leda koliko je bilo hladno. Željeli smo sto spremniji dočekati svibanj i preveslavanje. Korona nas je sve zatvorila i nismo više mogli doći do kanua", kazao je Tomislav Smrček, kapetan Agronauta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kanu šesterac dug je 14 metara, a dečki su zanat ispekli i pobjedom na maratonu lađa, čime su postali prva ekipa kontinentalaca kojoj je to uspjelo. Pred njima je put dug 650 kilometara, ali straha nema.

"Najteže točke su u našim glavama, mentalni sklop koji mora biti jak. Dogodit će se krize u glavi jer kroz dva tri dana bit će nam hladno, bit ćemo na brodu i mentalni sklop će biti taj koji će nas pratit. A što se tiče prirode, po meni su najteže točke od Lošinja i istre i kod Rogoznice gdje smo na udaru otvorenog mora", izjavio je Vladimir Posavec, veslač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok su trenirali, preveslali su oko 1500 kilometara, a sada im je u planu veslati i noću.

"Pa negdje 70, 80 km dnevno, planiramo od jutra do mraka kad nam vrijeme bude dozvoljavalo da odradimo taj svoj dnevni plan, a dvije noći bi veslali kompletno dan noć samo s pauzama za obroke da probamo za jedan dan skratit ovu pustolovinu", rekao je Smrček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pustolovina je za Argonaute počela danas, a trebala bi završiti iduće nedjelje u Savudriji, a nakon prvog odveslanog dana, dojmovi su snažni.

"Ludnica, svježina. Nakon toga se vjetar okrenuo, u pol dana, napor, bacalo je lijevo desno, zamor, ali hvala Bogu sve je dobro završilo", rekao je veslač Damir Novina i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da su dečki super. Svi su morki, umorni i zadovoljni. Jedva čekamo idući dan".

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo