sve je spremno / Konstituiranje korona Sabora: S fizičkom distancom i maskama na licu zastupnici će položiti prisegu

Zanimljive saborske rasprave očekuju se od idućeg tjedna

22.7.2020.
8:26
VOYO logo

Od danas počinje deseti saziv Sabora u izvanrednim okolnostima. 

Raspored sjedenja za konstituirajuću sjednicu Sabora određen je po strogim epidemiološkim mjerama. To znači da će između svakog zastupnika, odnosno stolice biti metar i pol razmaka. Dakle, u sabornici će sjediti 89 zastupnika, a u salona pokraj postavljeno je još osam stolica. Na svakoj od njih nalazi se bijela koverta u kojima su ustav, vodič za zastupnike i poslovnik sabora.

Sve stolice postavljene su tako da zastupnici vide predsjednika Sabora. Dio zastupnika sjedit će iznad sabornice na galeriji, njih 54. Njihovi će se glasovi brojati ručno, a prilikom prisege doći će do ovog mikrofona i izgovoriti prisežem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon konstituiranja Sabora himnu će izvesti računalo, a kako kultura nalaže da se tijekom intoniranja skidaju kape i šeširi, ali maske se neće skidati

''Trebalo bi nositi maske, dezinficirati ruke, držati razmak. Uspjeli smo između stolica napraviti razmak'', kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Image
pala odluka /

Zaiskrilo na sjednici SDP-ova Kluba: Rajko Ostojić izabran za potpredsjednika Sabora

Image
pala odluka /

Zaiskrilo na sjednici SDP-ova Kluba: Rajko Ostojić izabran za potpredsjednika Sabora

Bez Milanovića

Predsjednici Vrhovnog i Ustavnog suda, sjedit će uz premijera Plenkovića. Trebala je biti i četvrta stolica za predsjednika Milanovića, ali on će zabavu propustiti.

''Čekao ga je sjedalo, ali u ponedjeljak je nazvao netko iz njegova ureda tajnika Sabora i ispričao se da neće doći. Šteta da ne dolazi'', rekao je Jandroković.

Jandroković ostaje predsjednik Sabora pa danas neće biti dva govora, bivšeg i starog. SDP za njegovog potpredsjednika predlaže Rajka Ostojića, a HDZ i manjinci ostaju kod starih imena.

''Da, iz redova vladajuće većine predložimo tri potpredsjednika, Reinera, Sanadera i Radina'', izjavio je bivši i budući predsjednik klub zastupnika HDZ-a.

Domovinski pokret za potpredsjednika Sabora predlaže Miroslava Škoru, Zlatko Hasanbegović predložen je za potpredsjednika Odbora za ljudska prava, a Karolina Vidović Krišto za predsjednicu Odbora za obitelj mlade i sport. Ona je inače jučer imala okršaj s Krešom Macanom u jednoj emisiji, danas je o tome kratko govorila.

''Pozivam vas da takve situacije ne bace sjenu na ono što je jučer bila ključna tema i o čemu se treba govoriti, a to je da Vlada krši Ustav'', rekla je Karolina Vidović Krišto, izabrana saborska zastupnica.

Zanimljive saborske rasprave očekuju se od idućeg tjedna, prvi na redu bit će Zakon o potresu kojeg treba izglasati nova Vlada, a ona će biti potvrđena u četvrtak. Tepih na stepenicama za obiteljsku fotografiju već je spreman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo