UMALO TRAGEDIJA / Konobaru skoro pala fasada na glavu. RTL.hr donosi prve reakcije 'odgovornih': 'Na tom mjestu radi se o dvije zgrade'

U nedjelju ne na prepunu terasu kafića pala ploča koja se odlomila s fasade s koje već godinama padaju komadi. A u zgradi su i vrtić i škola. Reagirao i Grad, šalje se inspekcija...

21.12.2021.
17:24
VOYO logo

Trenuci su dijelili konobara i još jednog muškarca da na njihove glave padne ploča koja se odlomila s fasade zgrade u zagrebačkom naselju Vrbani u Kuzminečkoj ulici. 

"Dogodit će se tragedija, koliko još ovako", samo je jedan od komentara užasnutih stanovnika koji su raspisali svoje reakcije na Facebooku na kojem je podijeljena video snimka na kojoj se vidi puna terasa kafića, konobar koji s pladnjem izlazi iz lokala i kraj njega još jedan muškarac, koji nekoliko trenutaka bezbrižno gleda na svoj mobitel. Ravno ispred njih razbila se ploča i razlomila u dijelove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na terasi je, vidi se na snimci, još najmanje 15-ak gostiju koji su netom prije toga bezbrižno uživali u nedjeljnom suncu, jedna gošća je i s kolicima za bebe te kolica lagano njiše. Već trenutak poslije krš i lom. 

Fasadna ploča pala je s novije zgrade koja je već neko vrijeme na lošem glasu jer ovo nije prvi incident, zbog odlomljavanja ploča pisale su se i peticije i to zato što su u zgradi i vrtić te osnovna škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
zagrebački vrbani /

VIDEO Pala ploča sa zgrade. Umalo stradali ljudi: 'Ovo nije prvi put. Ondje mi dijete ide u vrtić. Treba li se dogoditi tragedija?'

Image
zagrebački vrbani /

VIDEO Pala ploča sa zgrade. Umalo stradali ljudi: 'Ovo nije prvi put. Ondje mi dijete ide u vrtić. Treba li se dogoditi tragedija?'

Javila nam se i jedna od mama koja ima dijete u vrtiću "Bajka" čiji se ulaz nalazi neposredno uz terasu kafića na koju je u nedjelju pala ploča. 

"Riječ je o novijoj zgradi iz 2017. godine i u njoj je i Osnovna škola Alojzija Stepinca. Nakon posljednjeg potresa (u Banovini op.a), urušio se veliki broj tih ploča, a padale su i za vrijeme zagrebačkog potresa. Ali i nevezano za potrese, godinu prije urušio se i strop na samom ulazu u vrtić te se to saniralo mjesecima nakon toga. Tada se incident dogodio u večernjim satima i puka je sreća da nije bilo tragedije", rekla nam je uznemirena mama čije dijete ide u vrtić "Bajka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Šoban/Pixsell

(Foto: Igor Šoban/Pixsell; Zagrebgradnja gradila je zgradu i nisu nam odgovorili na upit o padu fasadne ploče)

Prenijela nam je da se lani organizirala i inicijativa roditelja, ali ništa se nije napravilo vezano za sigurnost ploča, koje očito, svako malo padaju s velikih visina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obratili smo se upravi dječjeg vrtića, Gradskom uredu za obrazovanje, PBZ nekretninama, građevinskoj inspekciji. Nitko se nije očitovao. A sve je završilo prekršajnim prijavama roditeljima, pokretačima inicijative, od strane bivšeg pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, gospodina Lovrića. A radi se o sigurnosti naše djece, odgajatelja, ali i svih nas koji svakodnevno odlazimo i odlazimo iz vrtića", rekla nam je ogorčena majka. 

Image
Foto: Jurica Galoić/Pixsell

(Jurica Galoić/Pixsell; Ranije je pao čitav strop ispred samog ulaza u vrtić 'Bajka'. Otpalo je desetak kvadrata)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada su, čini se, žurno reagirali. 

Prema tvrdnjama roditelja, zgrada s koje padaju ploče u vlasništvu je PBZ Carda, no oni su odgovorili da se na tom mjestu, zapravo, radi o dvije zgrade i da su oni vlasnici samo jednog dijela zgrade koja se izvana čini kao jedna cjelina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovorili su: "Pad fasade nije se dogodio na zgradi koja je u našem vlasništvu. PBZ Card je vlasnik poslovne zgrade Kuzminečka 12-14 i zgrada ima sve potrebne dozvole predviđene zakonom, kako za zgradu u cjelini, tako i za dijelove zgrade u punoj funkciji, a u kojima djeluju ispostava Osnovne škole Alojzija Stepinca i Dječji vrtić 'Bajka'. Naglašavamo da nam je sigurnost iznimno bitna i da PBZ Card, kao savjesni vlasnik, redovito poduzima sve potrebne aktivnosti vezano za održavanja objekta u punoj funkcionalnosti. Također, zgrada ima ugovorenog upravitelja te sve eventualne poteškoće promptno rješavamo s ugovornim dobavljačima".

Image
Foto: Jurica Galoić/Pixsell

(Jurica Galoić/Pixsell; PBZ Nekretnine vlasnik su samo dijela zgrade i već su osigurali koridore za pristup vrtiću u školi te su pozvali stručnjake da provjere sigurnost zgrade. Ploča je u nedjelju otpala s dijela zgrade koji nije njihov)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom dana iz PBZ-a bili su u nadzoru te su istaknuli  kako im je sigurnost najvažnija te će odmah, u najkraćem roku, iz predostrožnosti osigurati prolaze za vrtić i škole te su dogovoriti da fasadu provjere ovlaštene osobe. 

Odgovorili su i iz Gradskog ureda za obrazovanje te su potvrdili da je grad u toj zgradi zakupio prostore za potrebe Dječjeg vrtića "Bajka" te OŠ Alojzija Stepinca u dijelu koji je u vlasništvu PBZ Nekretnina d.o.o.. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gradski ured za obrazovanje zaprimio je obavijest ravnateljice Dječjeg vrtića 'Bajka' i ravnateljice OŠ Alojzija Stepinca o spomenutom događaju te od vlasnika zgrade zatražio žurno očitovanje i postupanje u smislu provjere sigurnosti spomenute zgrade i osiguravanja svih uvjeta za nesmetano i sigurno odvijanje odgojno-obrazovnog rada", odgovorili su nam iz gradskog ureda.

Naveli su i da su ravnateljica vrtića i ravnateljica škole napravile sve u svojoj moći te su obavijestile vlasnika zgrade i resorni gradski ured o događaju kako bi zaštitile sigurnost i zdravlje djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: screenshot

(Screenshot: Na terasi u nedjelju bila je i gošća s kolicima i djetetom. Ploča je pala na nekoliko metara od njih)"Ističemo da je u siječnju ove godine, nakon prošlogodišnjeg potresa u prosincu, vlasnik spomenute zgrade, PBZ Nekretnine d.o.o., proveo statički pregled zgrade, a isti su izvršili ovlašteni statičari. Tijekom spomenutog pregleda zaključeno da je objekt u cijelosti uporabljiv", naveli su u svom odgovoru.

https://vijesti.rtl.hr/repository_images/admin/edit_entity/5181310/?target=/repository_images/admin/1/&layout=admin

Podsjetimo i na to da je 29. prosinca prošle godine, kada je Banovinu pogodio snažni potres, više ploča palo sa zgrade. Nasreću, nitko nije ozlijeđen, roditelji su tada pokrenuli peticiju jer to nije bio prvi takav incident, a u samom vrtiću je tada bilo upisano oko 150 djece, pisao je tada Zagreb.info.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od roditelja tada je izjavio kako je 2019. nakon vjetrovitog vremena pao strop od knaufa između zgrada u prolazu gdje se nalazi i ulaz u vrtić. Palo je desetak kvadrata stropa. I nakon zagrebačkoj potresa palo je nekoliko ploča, no toga je bilo još. 

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo