KONOBARI TJERAJU LJUDE S PERISTILA: / 'Ako ne mislite ništa naručiti - nema ni sjedenja'

Image
Foto: Screenshot: RTL

"One koji kažu da ne bi ništa jeli, zamolimo da se pomaknu dva, tri metra lijevo ili desno, gdje nemamo zakupljenu javnu gradsku površinu", kazao je direktor ugostiteljskog objekta na Peristilu

16.5.2019.
13:35
Screenshot: RTL
VOYO logo

Neki Splićani bune se jer vlasnik koncesije za ugostiteljski objekt na Peristilu, u srcu Dioklecijanove palače i na jednom od najatraktivnijih mjesta u gradu, ne dopušta ljudima da ondje sjede samo "onako" ne naručivši ništa za popiti ili pojesti. Koncesionar, pak, odgovara kako uredno podmiruje svoje obveze, posluje u okviru onoga što je propisano koncesijom i ne vidi razloga zašto bi netko na njegovoj terasi sjedio besplatno, pišu Vijesti.hr.

Jedna od najčešćih rečenica koju ondje konobari izgovaraju Splićanima i turistima glasi: "Ako ne mislite naručiti - nema ni sjedenja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako ima koncesiju, onda ima i pravo'

"One koji kažu da ne bi ništa jeli, zamolimo da se pomaknu dva, tri metra lijevo ili desno, gdje nemamo zakupljenu javnu gradsku površinu", kazao je za RTL Ivan Malada, direktor ugostiteljskog objekta na Peristilu.

On, naravno, svoje pravo prisnažuje brojkama: zapošljava tridesetak ljudi, Gradu godišnje plaća oko pola milijuna kuna za koncesiju, a u državni proračun uplati dva milijuna kuna godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki mu Splićani daju za pravo. "Vi i u drugim kafićima ne možete sjesti besplatno bez da popijete piće tako da je to u redu ako je njima Grad dao javnu površinu na korištenje", kazao je jedan za RTL. Drugi je dodao: "Ako ima koncesiju, onda ima i pravo. Ako je on platio sve kako je. Sad, tko mu je dao tu koncesiju - ne znam."

'Svima bi trebalo biti dopušteno da sjede ovdje'

I dok domaći na kraju ipak priznaju da je koncesija svetinja, strancima se ovakav način zauzimanja prostora koji je ujedno kulturna baština čini, najblaže rečeno, čudnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čudno je da na turističkoj atrakciji mjesto zauzme komercijalni sadržaj", kazala je za RTL Tracy, turistica iz SAD-a.

Ni Nizozemka Eli ne klanja se nedodirljivosti gradske koncesije pa kaže: "Svima mora biti dopušteno da sjede ovdje. Ako on želi imati jastuke, u redu, ali mislim da bi svima trebalo biti dopušteno sjesti." Dean iz Australije smatra da obje strane "imaju dobre argumente" pa nije siguran tko je u pravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncesionar Malada sumnjičav je, pak, što se sada, nakon 13 godina koliko na Peristilu drži kavanu, netko pobunio.

"Možda je netko bacio oko na ovu kavanu i na ovo mjesto pa se onda naručuju razni oblici udara", kazao je za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo