Končaru vjerni suradnici 'izmuzli' 15 milijuna eura!

Danko Končar, svjetski ulagač u istarske nekretnine, u poslovima koje je vodio putem svoje tvrtke Kermas ulaganja d.o.o.

13.10.2010.
12:32
VOYO logo

Vinka Cetinski, koja je bila osoba od najvećeg povjerenja Danka Končara, ovaj je novac, prema tvrdnjama koje su iznesene u dvjema do sada podnesenim kaznenim prijavama, pronevjerila u suradnji s drugim Končarevim poslovnim partnerom, poznatim istarskim trgovcem nekretnina Dragom Radolovićem, putem njegove tvrtke Istria Bavaria Agentur d.o.o. No, to je, navodno, tek vrh ledenog brijega, pa bi se iznosi mogli penjati na više desetaka milijuna eura, piše Glas Istre.

PU istarska u suradnji s nadležnom državnim odvjetništvom već provodi izvide po prijavi protiv Vinke Cetinski, Drage Radolovića i rovinjskog odvjetnika Željana Hrvatina, koji je, navodno, sastavljao kupoprodajne ugovore za nekretnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslovna suradnja između Drage Radolovića i Končarove tvrtke Kermas ulaganja, čija je direktorica bivša doministrica kulture Vinka Cetinski, započela je koncem ljeta 2007. godine. Prema dogovoru je Radolović bio taj koji je za Končara u Istri trebao kupovati nekretnine, te je dogovoreno da kao poslovni partneri uđu u poslove kupovine zemljišta kroz udjele u tvrtkama.

Dogovoreno je i da će zajedničko društvo kupovati nekretnine po nabavnoj cijeni po kojoj ih kupi Radolović osobno ili, pak, putem društva Istra Bavaria Agentur, navodi Glas Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom dviju godina Radolović je kupio u Istri na desetke nekretnina, mahom od privatnih osoba, potom osnivao poduzeća u koje bi te nekretnine unio kao dio kapitala i potom bi veći udio u toj tvrtki prodao Kermas ulaganju, odnosno Končarovoj tvrtki Kermas holding limted Malta. Međutim, činjenica zbog koje je protiv Vinke Cetinski i Drage Radolovića podnesena kaznena prijava jest, navodno, razlika u cijeni koju je Končarov Kermas platio za tvrtku, odnosno zemljište i cijeni koju je Radolović platio privatnim prodavateljima zemljišta.

Zasad je nejasno kako se moglo dogoditi da Končar tek nakon dviju i pol godina shvati da je dvadesetak stancija u Istri preplatio za najmanje 15-ak milijuna eura. No, upućeni u slučaj pojašnjavaju da je Končar poslovni čovjek koji je sav posao oko kupnje nekretnina u Istri prepustio Vinki Cetinski, u koju je imao bezgranično povjerenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored tog povjerenja tijekom dviju i pol godina nije bilo nijednog mehanizma kontrole kolanja novca koji je pristizao Kermas ulaganju s Končarovih računa u inozemnim bankama i bio isplaćivan Radoloviću, odnosno njegovoj tvrtki, navodi list.

Poslovnu suradnju Danko Končar i Drago Radolović prekinuli su nakon što je Končar procijenio da mu je dovoljno nekretnina, a 40 društava koja su ranije osnovali radi kupnje nekretnina razdijelili su među sobom tako da su Končaru ostale 24 tvrtke s nekretninama, a Radoloviću njih 16.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Sudskog registra vidljivo je da je temeljni kapital društava u vlasništvu Danka Končara 20 tisuća kuna, te da su kao članovi Uprave navedene Končarova sestra i Vinka Cetinski. U društvima u kojima je Radolović naveden kao osnivač samo jedna tvrtka ima temeljni kapital veći od 20 tisuća kuna, i to Projekt Finida, u kojoj je temeljni kapital 774.600 tisuća kuna, piše Glas Istre.

Prethodni članak:

arti-201010090033006 arti-201010090318006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo