inina plinska platforma / Konačno utvrđeno što je uzrok potonuća platforme Ivane D, a Ina je odgovorila Greenpeace koji brinu zbog plina

INA inače ima 18 ovakvih platformi na Jadranu no, tvrde ostale nisu u opasnosti jer je Ivana D. bila jedini monopod

8.6.2022.
20:00
VOYO logo

Godinu i pol, toliko je trebalo vremena za utvrđivanje uzroka potonuća Inine plinske platforme IVANE D u Jadranu. Istraga je pokazala da nije samo nevrijeme razlog. Dotrajalost materijala, loše zavareni spojevi - sve je to kumovalo platformi na dnu mora.

I dok iz INE uvjeravaju da oko bušotine i dalje nema opasnosti za okoliš i ljude, Greenpeace tvrdi da su snimili curenje plina na morskom dnu. Grdosinu tešku čak 500 tona u prosincu 2020. uništili su valovi visine do sedam metara i vjetar koji je puhao brzinom od 70 km/h. Ipak, po mnogima samo nevrijeme nije moglo biti uzrok potonuća jedne ovakve konstrukcije, a što je potvrdila i istraga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sam dizajn platforme je bio adekvatan za vrijeme kakvo je u tom trenutku vladalo na Jadranu, međutim svi smo svjesni da je tijekom posljednjih 20 godina došlo do ekstremnih promjena vremenskih uvjeta. Dodatno uočene su neke nekonzistentnosti u materijalu od kojeg su platforme izrađene kao i određen pogreške u izvedbi zavara na samim pilonima. Sve to zajedno dovelo je do pada platforme Ivana D. Korozija i održavanje su otklonjeni kao uzroci pada'', izjavio je Nikola Mišetić, Inin operativni direktor Istraživanja i proizvodnje nafte i plina.

INA inače ima 18 ovakvih platformi na Jadranu no, tvrde ostale nisu u opasnosti jer je Ivana D. bila jedini monopod sa znatno užom bazom, profilom pilona i potpunu drugačijom tehnikom pričvršćivanja za dno. A kad smo već kod dna, aktivisti Greenpeacea zaronili su kod bušotine i vidjeli nešto što nalikuje na curenje plina iz cijevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
traje istraga /

INA odgovorila na optužbe Greenpeacea, kažu da nema propuštanja plina s platforme Ivana D

Image
traje istraga /

INA odgovorila na optužbe Greenpeacea, kažu da nema propuštanja plina s platforme Ivana D

''Nedavno su aktivisti Greenpeacea zaronili na tom mjestu da bi još jednom iskazali prosvjed i uočili su određene mjehuriće, očito plina koji dolazi s te lokacije. Postavili smo još jednom pitanje sigurnosti toga mjesta i za okoliš i za klimu'', rekao je Zoran Tomić, direktor Greenpeacea u Hrvatskoj.

Iz INA-e odgovaraju da to nije plin iz bušotine već da je riječ o bromboli, prirodnoj pojava do koje dolazi u muljevitom morskom dnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sama lokacija pada se redovito kontrolira i nadzire, kako robotima, tako i roniocima. Svakih mjesec dana provodi se nadzor i do sada nisu uočena nikakva propuštanja plina i nikakve negativne utjecaje na okoliš'', izjavio je Mišetić.

Zbog toga bi se čak moglo dogoditi da se platformi ostavi na morskom dnu, jer bi prema analizi mogla poslužiti kao dobar umjetni greben za morske organizme, što Ini i odgovara jer tada neće trošiti milijune na izvlačenje metala već samo na cementiranje bušotine s čime će se početi početkom sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike