KONAČNO STROŽE KAZNE ZA NASILNIKE? Majka curice koju je pijani otac, bivši specijalac, pretukao kaže: / 'Dobio je samo 2 godine. Osjećam se jadno'

Image
Foto: RTL

Premda je Edinin suprug prekršio više članaka Kaznenog zakona, on je ukupno dobio dvije godine zatvora

12.9.2019.
8:59
RTL
VOYO logo

Od sljedeće godine kreću izmjene Kaznenog Zakona te Zakona o kaznenom postupku koji će ukinuti djelo "spolni odnos bez pristanka" i povećati kazne za silovatelje. Ovo sve je pokazatelj da je inicijativa "Spasi me" uspjela, piše portal Vijesti.hr. Unatoč pozitivnim promjenama, udruge koje su ih i pokrenule ne prestaju s inzistiranjem na promjeni sustava koji bi trebao stajati iza žrtve nasilja.

Gospođa Edina Dedić (43) je majka s 23 godine radnog iskustva, ali je ostala bez posla dok je utjerivala pravdu za svoju djecu koju nije mogla ostaviti samu. No, ova majka koja stoji u redu za pomoć Crvenog križa, kaže da nije otkaz ono što joj je najteže palo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SLUČAJ DJEVOJČICE KOJU JE PRETUKAO OTAC, BIVŠI SPECIJALAC: /

Policija priznala - bilo je manjih propusta

Image
SLUČAJ DJEVOJČICE KOJU JE PRETUKAO OTAC, BIVŠI SPECIJALAC: /

Policija priznala - bilo je manjih propusta

Dobio samo dvije godine zatvora, a prekršio više članaka kaznenog zakona

Najteže je prošla u veljači kada se njen bivši suprug, recidivist, bivši specijalac, vratio iz zatvora na uvjetni otpust pa pijan njihovu kći tukao pred očima mlađeg djeteta. Tko zna što bi se dogodilo da susjedi nisu pozvali policiju. Premda je njen suprug prekršio više članaka kaznenog zakona, on je ukupno dobio dvije godine zatvora.

Image

"Jadno. Ja se osjećam jadno, oprostite, ali osjećam se jadno jer ja sad svom djetetu koje će za par godina postati birač, ne mogu objasniti zašto je on dobio tako malo i zašto ona nema nikakva prava", kazala je za RTL Edina Dedić, majka žrtve obiteljskog nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjevi inicijative "Spasi me" bili su strože kazne za obiteljsko i seksualno nasilje kao i sigurne kuće u svim županijama. U Vladi se održao sastanak pa se doznalo što se dosad učinilo.

Primjenjuju se preblage kazne

"Zahtjevi koje je Inicijativa postavila pred premijera i Vladu su svi do kraja ispunjeni, čak i više od toga što se tiče revolucionarnog brisanja spolnog odnosa bez pristanka i nazivanja toga pravim imenom - silovanje", ističe Una Zečević Šeparović iz inicijative "Spasi me".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Nakon ovakvih akcija društvo se senzibiliziralo. To se najbolje ogleda u tome da je u 2015. prijavljeno svega 145 kaznenih djela nasilja u obitelji, a u prvih šest mjeseci ove godine njih 489. Od 2020. godine će počinitelji obiteljskog i seksualnog nasilja biti teže kažnjavani. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kaže da se kaznena politika pooštrava jer, kako objašnjava ministar, postrožili su kazne za djela vezana uz nasilje u obitelji. Ministrica socijalne politike, Vesna Bedeković dodaje da će do kraja kalendarske godine svih preostalih šest županija pronaći privremeno rješenje, odnosno, osnovati sigurne kuće. Međutim, majka Edina zamjećuje da zakon nije loš, ali da se najčešće primjenjuju najblaže kazne.

"Ako je maksimalna kazna pet godina, zašto nije dobio maksimalnu kaznu. Znači pričamo o recidivistu", pita se za Vijesti.hr Edina Dedić, majka žrtve obiteljskog nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo