ČEKALO SE 26 GODINA / Konačno postignut dogovor: Crkva se odriče zemljišta na Maksimiru, al zauzvrat dobiva 10 novih

Crkva će dobiti deset drugih zemljišta diljem Zagreba ako se odrekne zemljišta na Maksimiru. Na taj dogovor se čekalo 26 godina

7.12.2023.
20:36
VOYO logo

Vlada, Grad Zagreb i Katolička crkva konačno su postigli dogovor. Crkva će dobiti deset drugih zemljišta diljem Zagreba ako se odrekne zemljišta na Maksimiru. Na taj dogovor se čekalo 26 godina. Sad imovinsko pravni odnosi više nisu prepreka, doznaje Danas.hr.

"Time realiziramo temeljni preduvjet za početak izgradnje primjerenog stadiona za potrebe nogometnih utakmica Dinama i hrvatske reprezentacije", poručio je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
REAGIRAO /

Kustić pozdravio odluku Vlade ':Ovo je iznimno važan korak prema gradnji novog stadiona Maksimir'

Image
REAGIRAO /

Kustić pozdravio odluku Vlade ':Ovo je iznimno važan korak prema gradnji novog stadiona Maksimir'

Sljedeći tjedan ide potpisivanje

Gradonačelnik Tomislav Tomašević ističe da će Vlada potpisati sporazume s Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom ovaj mjesec. Već idući tjedan naći će se na sjednici Gradske skupštine.

"Konačno je nakon 26 godina taj problem riješen i zbog toga sam zadovoljan da smo sve tri strane uspjele doći do sporazuma i dogovora. I to je ono što smo obećavali u javnosti da će se dogoditi", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje ima skeptičnih

Zagrepčani su oduševljeno dočekali ovu vijest. Dario Acman kaže kako je stvarno bila sramota da klub kao što je Dinamo i hrvatska reprezenstacija igraju na stadionu koji je opasan po život.

"Čovjek mora paziti kad dođe s djetetom da mu nešto ne padne na glavu", kaže Dario dok je Mladen Kajić skeptičan:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjet ćemo koliko će trebati vremena da se napravi stadion. Možda narednih 20 godina, a možda 30. Tko to zna", rekao je.

Jedan turist iz Irske šokirao se čuvši da nemamo novi stadion, a za ovaj je samo rekao: "Star je!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crkva za sada bez komentara

Iz Nadbiskupije nemaju komenatara dok se ne potpiše sporazum. Na deset lokacija graditi će crkve, a država im neće dati novac.

Ministar graditeljstva i državne imovine Branko Bačić kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pet lokacija je u vlasništvu grada, 4 u vlasništvu privatnih osoba, a jedna u mješovitom vlasništvu - i grada Zagreba i privatnih osoba", rekao je i dodao kako će građani biti isplaćeni, a Grad će od države dobiti druga zemljišta.

Nema više prepreka

Taj proces rješavanja imovinsko-pravnih odnosa neće opteretiti niti kočiti realizaciju izgradnje maksimirskog stadiona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević najavljuje da će uz novi stadion doći i hotel, javna garaža i trgovačko poslovni centar kako bi uz te sadržaje privatni investitor mogao izgraditi bez sudjelovanja novca iz gradskog proračuna novi maksimirski stadion.

U obnovu ide i Poljud, Riječane čeka nova spektakularna Kantrida pa nema sumnje, političari pobjedu na izborima žele dobiti prvo na stadionima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo