KONAČNO IZABRANI: / Ovo je desetero kandidata koji su predloženi za ustavne suce

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u petak, nakon nekoliko odgoda, konačno je glasovao o kandidatima za suce Ustavnog suda RH.

3.6.2016.
11:06
PIXSELL, Patrik Macek
VOYO logo

Robert Podolnjak kazao je kako su neki od kandidata posljednjih nekoliko dana odustali, točnije njih šestero, pa je bio 41 kandidat. Nakon izglasavanja odlučeno je da se Saboru predlaže desetero kandidata, javlja N1 televizija.

Odabrani kandidati su: Andrej Abramović, Branko Kušan, Branko Brkić, Mario Jelušić, Miroslav Šumanović, Snježana Bagić, Josip Leko, Davorin Mlakar, Ingrid Antičević Marinović i Rajko Mlinarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podolnjak se ispričavao javnosti

Nakon što je u srijedu odgođena sjednica Robert Podolnjak uputio je ispriku hrvatskoj javnosti jer je odgođena sjednica na zahtjev Peđe Grbina "zbog dodatnih konzultacija". HDZ-ovci su se složili s prijedlogom za odgodu.

Image
ODGOĐEN IZBOR KANDIDATA ZA USTAVNI SUD: /

'Ispričavam se javnosti, to je loša odluka'

Image
ODGOĐEN IZBOR KANDIDATA ZA USTAVNI SUD: /

'Ispričavam se javnosti, to je loša odluka'

"Ja je možda moram prihvatiti. Ali nakon četiri mjeseca razgovora, korektnih, na kojima smo otvoreno razgovarali, ovo nije dobra odluka za javnost, da nakon jedne odgođene opet odgađamo”, poručio je Podolnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Predugo se razgovara i bilo je vremena da se usuglasimo. Kao predsjednik Odbora moram se ispričati hrvatskoj javnosti jer se odgađa sjednica”, rekao je Robert Podolnjak.

Sjednica na kojoj je Odbor trebao utvrditi kandidate treći je put u četvrtak odgođena, a Robert Podolnjak održao je konferenciju za medije na kojoj je ponovio kako su se među klubovima gotovo četiri mjeseca vodili vrlo korektni i konstruktivni razgovori o imenovanju ustavnih sudaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je bez otpora dogovoreno da će se ustavni suci birati po načelu pariteta (jednak broj sudaca na prijedlog vladajućih i oporbe) te utvrđena imena šestero kandidata koji bi u Saboru dobili podršku najmanje 130 zastupnika, očekivao je, kaže, da će se barem tih šestero sudaca imenovati u petak, kako je ranije dogovoreno.

Ponovio je kako postoji mogućnost da se izabere manje od 10 sudaca, da vladajući daju tri, te oporba tri kandidata, kako bi se osigurao kvorum u Ustavnom sudu i kako bi on od ponedjeljka mogao nastaviti rad bez ikakve blokade, što bi Most podržao. “Problem se pojavio kada se inzistiralo da mora biti izabrano svih 10 kandidata o kojima postoji nesuglasje ispunjavaju li temeljne standarde pravnog znanja ili etičnosti”, rekao je Podolnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da je Most cijelo vrijeme bio protiv ideje da se u Ustavni sud izabere velik broj aktivnih političara dok, s druge strane, nije predložen nijedan profesor ustavnog prava. “To je neprihvatljivo, takav ustavni sud ne postoji u Europi i to sam rekao više puta na neformalnim razgovorima. Ne možete s jedne strane u Ustavni sud staviti značajan broj političara, a izostaviti sve profesore ustavnog prava.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo