Gotovo je s trikovima / Konačno dolazi kraj polupraznim pakiranjima! Biljana Borzan: 'Zrak u vrećicama od čipsa odlazi u povijest'

Image
Foto: Profimedia/Ilustracija/Marko Lukunic/PIXSELL

'Vrećice od čipsa pune zraka, ambalaža u kojoj je više plastike nego proizvoda, velike kutije, a malo sadržaja, sve će to otići u povijest', kaže hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

29.11.2023.
14:40
Profimedia/Ilustracija/Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Europski parlament potvrdio je zabranu pakiranja čiji je isključivi cilj zavarati potrošača oko količine samog proizvoda. Misli se na nepotrebne slojeve ambalaže ili lažnog dna, piše Poslovni dnevnik.

"Vrećice od čipsa pune zraka, ambalaža u kojoj je više plastike nego proizvoda, velike kutije, a malo sadržaja, sve će to otići u povijest", kaže hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak 73 posto građana EU kaže da su bili zavarani velikom ambalažom proizvoda.

"Naime, premda na proizvodu piše količina, potrošači nerijetko odokativno procjene količinu sadržaja, a kad dođu kući, neugodno se iznenade", dodala je Borzan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi da prosječan stanovnik EU baci oko 188.7 kg ambalažnog otpada. U Hrvatskoj se baci oko 75 kilograma, a reciklira se samo manji dio.

"Ovom odredbom ćemo osigurati da građani dobiju najviše za svoj novac, ali i zaštiti okoliš“, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Prosvjedi u Zagorju zbog plastičnog otpada: ' Ilegalno se dovozi i spaljuje, a smrad je nepodnošljiv'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike